Ga naar inhoud

Vergoeding lichttherapie

Voor sommige huidaandoeningen kun je een lichttherapie vergoeding vanuit de basisverzekering krijgen. Voorbeelden hiervan zijn psoriasis, eczeem en vitiligo. In het ziekenhuis kun je dan huidbehandelingen krijgen waarbij gebruik wordt gemaakt van lichttherapie.

Lichttherapie vergoeding basisverzekering

Voor huidbehandelingen in het ziekenhuis wordt gebruik gemaakt van UV-A en UV-B stralen. Dit zijn vormen van lichttherapie die meestal in een speciale lichtcabine plaatsvinden. Maar als het nodig is kan lichttherapie ook thuis plaatsvinden. Dit heeft geen invloed op je vergoeding voor lichttherapie.

Er zijn verschillende huidaandoeningen waarvoor je met lichttherapie behandeld kunt worden in het ziekenhuis. Psoriasis, eczeem en vitiligo zijn voorbeelden van aandoeningen waarbij zonlicht een positieve invloed heeft. Lichttherapie kan zonlicht nabootsen zonder dat je verbrandt.

Naast UV-A en UV-B lichttherapie, zijn er ook lichttherapiebrillen en daglichtlampen. Die zijn niet bestemd voor het behandelen van huidaandoeningen, maar kunnen helpen bij een betere nachtrust of een (winter)depressie. Daarom is er geen lichttherapie bril vergoeding vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering. 

Voor een lichttherapie vergoeding moet de huisarts je eerst doorverwijzen naar een dermatoloog. Die bepaalt vervolgens of lichttherapie kan helpen bij jouw klachten. Het is wel van belang dat je naar een ziekenhuis gaat waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. Dat kun je achterhalen in de zorgzoeker. Bij een niet-gecontracteerde zorgverlener krijg je namelijk minder vergoed.

Omdat je lichttherapie vergoeding uit de basisverzekering komt betaal je eigen risico als je boven de 18 jaar bent. Het bedrag dat je zelf betaalt is afhankelijk van hoeveel eigen risico je al verbruikt hebt én of je een vrijwillig eigen risico hebt afgesloten. Het verplichte eigen risico is € 385 en dat kan oplopen tot € 885.