Ga naar inhoud

Kunstmatige inseminatie vergoeding

De kunstmatige inseminatie van donorsperma (KDI) en intra-uteriene inseminatie (IUI) kun je vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Donorsperma krijg je niet vergoed en moet je zelf betalen. Kunstmatige inseminatie is onderdeel van de vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen.

Kunstmatige inseminatie basisverzekering

De vergoeding van KDI of IUI uit de basisverzekering geldt voor vrouwen tot 43 jaar als een zwangerschap uitblijft. Dat kan soms ook in het buitenland. Je arts heeft dan vastgesteld dat er sprake is van onvruchtbaarheid, verminderde vruchtbaarheid of een erfelijke aandoening.

Als uit vruchtbaarheidsonderzoek blijkt dat de kans op een spontane zwangerschap klein is, kan je arts intra-uteriene inseminatie (IUI) adviseren. Uit het sperma van de partner worden dan de best bewegende zaadcellen geïsoleerd en in de baarmoeder van de vrouw gebracht. Als dit niet het gewenste resultaat oplevert is in vitro fertilisatie (IVF) vaak de volgende stap.

Een andere vorm van inseminatie is dat van donorsperma. Uit vruchtbaarheidsonderzoek is dan gebleken dat de mannelijke partner te weinig of geen actieve zaadcellen produceert. Donorsperma wordt niet vergoed, maar het inbrengen ervan door een gynaecoloog wel. Voor vrouwen tot 43 jaar zonder mannelijke partner is er een subsidieregeling.

Voor een volledige vergoeding van kunstmatige inseminatie vanuit de basisverzekering is het belangrijk om naar een gecontracteerd ziekenhuis te gaan. Anders krijg je waarschijnlijk minder vergoed. Dat geldt ook voor de vruchtbaarheidsbehandelingen. Je vindt gecontracteerde ziekenhuizen in de zorgzoeker van je zorgverzekeraar.

Als je een vorm van inseminatie vergoed krijgt vanuit de basisverzekering betaal je eigen risico. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van de hoogte van je eigen risico. Dat is aan het begin van het jaar minimaal € 385 maar kan oplopen tot € 885 met een vrijwillig eigen risico. Ook kan het zijn dat je al een deel van je eigen risico verbruikt hebt.