Ga naar inhoud

Vergoeding besnijdenis

Als je een besnijdenis vergoeding wilt krijgen uit de basisverzekering, heb je een medische indicatie nodig. Die kun je krijgen van je uroloog bij vernauwing van de voorhuid of eikel. Een besnijdenis uit religieuze of culturele overwegingen krijg je niet vergoed. Ook niet vanuit een aanvullende verzekering.

Besnijdenis vergoeding basisverzekering

De medische indicatie voor een besnijdenis vergoeding kun je krijgen bij (het risico op) ontstekingen aan de voorhuid of eikel. Bij vernauwing kunnen er ook problemen bij urineren of erectie optreden. Bij een circumcisie of besnijdenis wordt daarom de voorhuid verwijderd. Je uroloog bepaalt of er sprake is van medische noodzaak, waardoor je de besnijdenis vergoed kunt krijgen.

Verwijzing van de huisarts

Bij lichamelijke klachten als gevolg van vernauwing van de voorhuid of eikel, kun je eerst een afspraak maken bij de huisarts. Die beoordeelt je klachten en verwijst je eventueel door naar de uroloog. Als die een besnijdenis medisch noodzakelijk vindt, wordt die vergoed vanuit de basisverzekering.

Besnijdenis in het ziekenhuis

Een besnijdenis valt onder ziekenhuiszorg. Daarbij kan, afhankelijk van de klachten, de voorhuid gedeeltelijk of in zijn geheel worden verwijderd. Een circumcisie vindt bij kinderen altijd plaats onder volledige narcose. Volwassenen kunnen ook kiezen voor een besnijdenis onder plaatselijke verdoving.

Eigen risico besnijdenis

Omdat de besnijdenis vergoeding uit de basisverzekering komt, betaal je boven de 18 jaar eigen risico. Het verplichte eigen risico is € 385 per jaar maar kan met een vrijwillig eigen risico oplopen tot € 885. Hoeveel je uiteindelijk moet betalen hangt ook af van hoeveel eigen risico je al verbruikt hebt.

Gecontracteerde zorgverlener

Voor een besnijdenis kun je terecht in het ziekenhuis of een kliniek. Voor een volledige besnijdenis vergoeding is het wel belangrijk dat je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Anders krijg je de ingreep misschien maar voor een deel vergoed. Gecontracteerde zorgverleners vind je in de zorgzoeker van je zorgverzekeraar.