Ga naar inhoud

Vrachtwagenverzekering

Rijbewijs vrachtwagen

Je hebt in Nederland verschillende soorten rijbewijzen. Voor het besturen van een vrachtwagen heb je een C- of C1-rijbewijs nodig. Dit wordt ook wel een groot rijbewijs genoemd. Voor het vrachtwagenbewijs gelden verschillende categorieën en regels. Dit heeft onder andere te maken met het gewicht van de vrachtwagen. Wil je meer informatie over het rijbewijs voor een vrachtwagen? Je leest het op deze pagina.  

Een vrachtwagenrijbewijs (C-rijbewijs)

Voor het behalen van een vrachtwagenrijbewijs moet je minimaal 18 of 21 jaar zijn. Dit verschil is afhankelijk van het soort rijbewijs en de reden voor het behalen van het rijbewijs. De kosten voor het behalen van een vrachtwagenrijbewijs verschillen per situatie. Ook dit is afhankelijk van het soort rijbewijs, maar bijvoorbeeld ook hoeveel lessen en/of examens je nodig hebt.  

Stel: je hebt plannen om je rijbewijs voor een vrachtwagen te gaan halen, omdat je een opleiding tot vrachtwagenchauffeur wilt gaan doen. Hiervoor geldt dat je vanaf 18 jaar examen mag doen. Is dit niet het geval? Dan geldt voor het behalen van het rijbewijs-C en het rijbewijs-CE een minimumleeftijd van 21 jaar. 

Soorten vrachtwagen rijbewijzen

Er bestaan diverse vrachtwagenrijbewijzen die elk zijn ontworpen voor verschillende soorten voertuigen en ladingen. In Nederland hebben we rijbewijs C en C1. Goed om te weten: als vrachtwagenchauffeur moet je naast het juiste rijbewijs ook in het bezit zijn van ‘Code 95’. Deze code geeft aan of je beroepsmatig mag rijden, in dit geval in een vrachtwagen. 

  • Rijbewijs-C1: met dit rijbewijs mag je in zowel vrachtwagens als campers rijden, die tussen de 3.500 en 7.500 kilo wegen.  

  • Rijbewijs-C: met dit rijbewijs mag je in zowel vrachtwagens als campers rijden, die een gewicht hebben van meer dan 3.500 kilo.  

Rijden met een vrachtwagen met aanhanger

Wil je met je vrachtwagen ook een aanhanger kunnen trekken? Zorg dan ook in dit geval voor het juiste rijbewijs. Alleen een rijbewijs-C of een rijbewijs-C1 is niet genoeg.  Voor het trekken van een aanhanger met een vrachtwagen gelden de volgende regels: 

  • Rijbewijs-C1E: met dit rijbewijs mag je met je vrachtwagen of camper een aanhanger trekken die zwaarder is dan 750 kilo, als het totale gewicht van de vrachtwagen en aanhanger niet zwaarder is dan 12.000 kilo.  

  • Rijbewijs-CE: met dit rijbewijs mag je met je vrachtwagen of camper een aanhanger trekken die zwaarder is dan 750 kilo.  

Vrachtwagenrijbewijs verlengen  

Als je al een vrachtwagenrijbewijs hebt, is het belangrijk om te weten hoelang het geldig is en hoe je het kunt verlengen. Een rijbewijs-C is bijvoorbeeld 5 jaar geldig. Als je je rijbewijs wilt verlengen, moet je een gezondheidsverklaring indienen en langs een arts voor een keuring. Deze arts beoordeelt of je veilig kunt deelnemen aan het verkeer, waarbij onder andere je ogen en bloed worden getest. 

Vrachtwagenverzekering afsluiten 

Het hebben van een verzekering voor je vrachtwagen is in Nederland verplicht. Bij Univé heb je voor het verzekeren van je vrachtwagen drie opties. Namelijk: een WA, een WA+ of een All Risk verzekering. Een verzekering voor je vrachtwagen valt bij Univé onder de bedrijfsautoverzekering en sluit je binnen zes stappen online af.  

Bereken je premie