Ga naar inhoud

Vervangingswaarde van een bedrijfsauto

Wanneer je je bedrijfsauto hebt verzekerd, of wilt verzekeren, dan heb je te maken met de vervangingswaarde. Wanneer je bedrijfsauto bijvoorbeeld gestolen wordt, dan krijg je bij de WA+ of All Risk bedrijfsautoverzekering van Univé de vervangingswaarde uitgekeerd. Maar wat is de vervangingswaarde precies, en hoe wordt deze bepaald? In dit artikel gaan we in op de vervangingswaarde van een bedrijfsauto.

Wat is vervangingswaarde?

De vervangingswaarde van een bedrijfsauto zijn de kosten die nodig zijn om het voertuig te vervangen door een vergelijkbaar model op de markt, in een vergelijkbare staat. Deze waarde wordt bepaald op basis van verschillende factoren, zoals het merk, model, bouwjaar, kilometerstand en uitrusting van de bedrijfswagen. Naast de staat van het voertuig, wordt ook rekening gehouden met eventuele extra kosten die bij de aanschaf komen, zoals belastingen en registratie. Het bedrag dat nodig is om een vergelijkbaar voertuig in dezelfde staat aan te schaffen, is de vervangingswaarde.

Hoe wordt de vervangingswaarde bepaald?

Verzekeringen maken vaak gebruik van de vervangingswaarde om te bepalen hoeveel geld moet worden uitgekeerd bij diefstal of total loss van een bedrijfsauto. Onafhankelijk experts bepalen deze waarde. Over het algemeen worden de volgende factoren meegenomen bij het vaststellen van de vervangingswaarde:

  • Merk, model en type van de bedrijfsauto
  • Bouwjaar van de bedrijfsauto
  • Huidige kilometerstand
  • Type brandstof
  • Marktwaarde van dit type auto

Vervangingswaarde berekenen

Het kan lastig zijn om zelf de vervangingswaarde van je bedrijfsauto te berekenen, omdat je rekening moet houden met verschillende factoren. Wel kun je online onderzoek doen door bijvoorbeeld op marktplaats of andere verkoopsites te kijken naar vergelijkbare bedrijfsauto's. Op die manier kun je een idee krijgen van de vervangingswaarde van je eigen bedrijfsauto. Het is echter belangrijk om te onthouden dat een onafhankelijk expert mogelijk een andere methode gebruikt om de vervangingswaarde te berekenen.

Vervangingswaarde, dagwaarde en nieuwwaarde

De vervangingswaarde, dagwaarde en nieuwwaarde zijn termen die vaak gebruikt worden, maar wat is eigenlijk het verschil? En bestaat er een verschil tussen de dagwaarde en de vervangingswaarde?

De dagwaarde is de waarde van een voertuig op een specifieke dag, waarbij factoren zoals merk, bouwjaar en staat van het voertuig worden meegenomen. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met slijtage, uitstraling en onderhoudsgeschiedenis van het voertuig. De dagwaarde geeft aan hoeveel het voertuig op dat moment precies waard is. De vervangingswaarde is het bedrag dat nodig is om een vergelijkbare bedrijfsauto aan te schaffen in het geval van bijvoorbeeld total loss of diefstal. Ook houdt de vervangingswaarde rekening met de marktprijzen.

Naast de dagwaarde en vervangingswaarde is er ook de nieuwwaarde. De nieuwwaarde van een bedrijfsauto is de waarde op het moment van aankoop als nieuw. Dit is het bedrag dat zou worden betaald om hetzelfde product nieuw te kopen op de markt, zonder rekening te houden met enige waardevermindering door gebruik, slijtage of veroudering.

Bedrijfsauto met nieuwwaarde verzekeren

Bij Univé heb je de mogelijkheid om een splinternieuw aangeschafte bedrijfsauto voor 12 maanden te verzekeren tegen nieuwwaarde met de Nieuwwaarderegeling. Met deze regeling ontvang je bij total loss of diefstal de nieuwprijs van een vergelijkbare bedrijfsauto als vergoeding, in plaats van de vervangingswaarde. Voor meer informatie en de voorwaarden kun je terecht op onze pagina over de Nieuwwaarderegeling. Je kunt ook direct de premie van je bedrijfsautoverzekering met Nieuwwaarderegeling berekenen.

Bereken je premie