Ga naar inhoud

Wintersport in Oostenrijk

Wintersportvakantie vieren in Oostenrijk

Oostenrijk is een populaire wintersportbestemming. Het land is bergachtig, heeft kilometers aan pistes, kindvriendelijke skigebieden en er valt bijna elke winter sneeuw. Wie houdt van eindeloos skiën of snowboarden, gevolgd door après-ski op de piste of in een gezellig bergdorp, zit in Oostenrijk goed. Tips en informatie voor jouw wintersport vakantie in Oostenrijk lees je hier. 

Ontdek meer over wintersport in Oostenrijk

Oostenrijk staat bekend om indrukwekkende aaneengesloten skigebieden, zoals Zillertal Arena en SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental. In deze aaneengesloten gebieden zijn voorzien van moderne skiliften, de pistes zijn goed onderhouden en kun je genieten verschillende afdalingen en mooie uitzichten. Doordat veel skigebieden aaneengesloten zijn kun je lange tochten maken en gemakkelijk van dorp naar dorp skiën of snowboarden.

Of je nu een beginner bent die de basis leert of een ervaren wintersporter op zoek naar uitdaging. Oostenrijk heeft skipistes voor elk niveau. In veel skigebieden zijn de pistes door kleuren ingedeeld op moeilijkheidsniveau. Zo kun je op voorhand zien hoe moeilijk of makkelijk de piste is.

Er zijn ook regels rond autorijden in Oostenrijk waar je rekening mee moet houden tijdens je wintersportvakantie. Ga je met de auto op vakantie naar Oostenrijk? Dan moet je verplicht een aantal dingen meenemen voor de veiligheid, zoals: een gevarendriehoek, een reflecterend veiligheidshesje en een verbanddoos. In de winter is het ook verplicht winterbanden onder je auto te hebben.

Meer weten over wat je in de auto moet hebben in Oostenrijk? Bekijk dan onze pagina verplicht in de auto Oostenrijk. Vergeet ook niet te checken wat verplicht is in de doorreislanden waar doorheen rijdt.

Als je met de auto op vakantie naar Oostenrijk gaat, dan is een reisverzekering voor je autovakantie handig. Hulp bij pech onderweg is ook fijn. Dit is niet standaard meeverzekerd, maar kun je wel meeverzekeren met de aanvullende dekking Pechhulp.

De Fédération Internationale de Ski (FIS) een aantal regels voor op de piste opgesteld.
Iedereen is verplicht zich aan de volgende regels te houden:

  1. Houd rekening met anderen. Breng een ander niet in gevaar.
  2. Beheers snelheid en skistijl. Iedere skiër moet kunnen stoppen of uitwijken.
  3. De van achteren komende skiër moet rekening houden met de route van de skiër voor hem of haar.
  4. Inhalen mag alleen als dit de ander niet in gevaar brengt.
  5. Invoegen mag zonder gevaar voor jezelf of anderen.
  6. Vermijd smalle plaatsen zoveel mogelijk. Maak smalle plaatsen zo snel mogelijk weer vrij, bijvoorbeeld als je gevallen bent.
  7. Klimmen of afdalen mag alleen aan de zijkant van de piste.
  8. Let op tekens, markeringen en borden.
  9. Iedereen is verplicht hulp te verlenen bij een ongeval.
  10. Legitimatieplicht.

Als je op wintersport naar Oostenrijk gaat, moet je rekening houden met een aantal regels en verplichtingen. Sinds 30 april 2023 gelden coronamaatregelen niet meer, maar er zijn nog wel andere regels die altijd gelden. Zo is het meenemen van de juiste en geldige reisdocumenten verplicht.

Daarnaast gelden op de pisten in Oostenrijk ook regels. Ga bijvoorbeeld niet (alleen) offpiste: er bestaat in de winter namelijk een risico op lawinegevaar. Het is levensgevaarlijk als je hier in terechtkomt, en al helemaal als je alleen bent en anderen niet weten waar je bent. Ook om andere ongelukken op de piste te voorkomen heeft de Fédération Internationale de Ski (FIS) een aantal regels opgesteld.

Voor je vakantie naar Oostenrijk is het verstandig om eerst een goede reisverzekering af te sluiten. Daarmee ben je verzekerd van hulp als je bijvoorbeeld ziek wordt tijdens je vakantie, of als je spullen kwijtraakt. Zeker als je op wintersport gaat, is het belangrijk om een reisverzekering af te sluiten. Aan wintersport heeft namelijk risico’s, zoals het maken van een val waarbij je iets kunt breken. Een reisverzekering - met de aanvullende wintersportdekking - sluit je bij Univé gemakkelijk en snel online af.

Oostenrijk heeft over het algemeen sneeuwzekere winters. De beste wintersport periode is van december tot en met maart. In deze maanden zijn de skigebieden meestal voorzien van een goede laag sneeuw en optimale omstandigheden om te wintersporten. In december en januari valt vaak veel sneeuw. In februari en maart is het vaak wat zonniger en aangenamer qua temperatuur.
Als je zeker wilt zijn van sneeuw tijdens je wintersportvakantie, dan is altijd verstandig voor de reis de weersvoorspellingen in de gaten te houden.

In Oostenrijk kun je prachtig skiën en snowboarden, want Oostenrijk heeft indrukwekkende bergtoppen en mooie afdalingen. Maar naast skiën en snowboarden biedt Oostenrijk een scala aan andere winterse activiteiten voor de ultieme Oostenrijk beleving. Zo kun je genieten van een winterwandeling of een populaire langlauf route in het besneeuwde landschap. Voor meer snelheid en actie kun je gaan rodelen. Maar je kunt natuurlijk ook gezellig gaan après-skiën of relaxen in een spa.

Wist je dat...

Veelgestelde vragen over een wintersportreisverzekering

Goed voorbereid op wintersport naar Oostenrijk