Ga naar inhoud

Kleuren pistes en hun betekenis

In skigebieden vind je pistes met verschillende kleuren: groen, blauw, rood en zwart. Deze kleuren geven het moeilijkheidsniveau van de piste aan. Groene en blauwe pistes zijn geschikt voor beginners en rode voor meer gevorderden. Zwarte pistes bieden meer uitdaging en zijn perfect voor mensen met veel wintersportervaring. Wat je precies kunt verwachten bij verschillende kleuren pistes, lees je op deze pagina. 

Groene piste 

De groene piste is het makkelijkste type piste dat je kunt tegenkomen. Deze piste is over het algemeen vlak, met hier en daar een korte afdaling. Deze afdalingen zijn nooit heel steil: vaak is de maximale helling zo’n 10º. Als je voor het eerst op ski’s staat of met je kinderen op wintersportvakantie gaat, is de groene piste ideaal. Hier kun je rustig oefenen en de basis leren op een piste die niet al te uitdagend is. 

Groene pistes vind je niet in elk land. In de Scandinavische landen Zweden en Noorwegen zijn groene pistes te vinden. In Frankrijk kom je ze op sommige plekken ook tegen. Canada en de Verenigde Staten kennen ook groene pistes, maar deze zijn meer vergelijkbaar met blauwe pistes in Europa dan groene. In Italië, Oostenrijk en Duitsland bestaan helemaal geen groene pistes. 

Blauwe piste 

De blauwe piste is ook geschikt voor beginners, maar is vaak net iets uitdagender dan de groene piste. Deze pistes hebben hellingen van maximaal 25º en zijn daarom goed te doen voor mensen met weinig wintersportervaring of kinderen. Ook als je juist wat meer ervaring hebt, maar graag rustig aan wilt doen, kun je hier fijn skiën.  

Blauwe pistes vind je in elk land waar je op wintersport kunt. In Europa gelden blauwe pistes als beginnerspistes, maar in Canada en de Verenigde Staten is dit anders. Hier gelden blauwe pistes als gemiddeld, vergelijkbaar met rode pistes in Europa. 

Rode piste 

De rode piste heeft een gemiddeld moeilijkheidsniveau. Deze piste is geschikt voor mensen die gevorderd zijn met skiën. Je vindt op de rode pistes hellingen van zo’n 25º tot 40º. Dit kan erg verschillen per rode piste. Sommige zijn steil met wat scherpe afdalingen en heuveltjes, andere zijn iets vlakker en gladder. Daarom is het handig om de piste van tevoren goed te bekijken voordat je je eraan waagt. 

Rode pistes vind je in de meeste Europese skioorden. Als je redelijk gevorderd bent op ski’s, is het aan te raden om een wintersportbestemming op te zoeken met veel rode pistes. Ga je verder weg op skivakantie, bijvoorbeeld naar Canada of de Verenigde Staten? Houd er dan rekening mee dat hier de blauwe pistes van hetzelfde niveau zijn als de rode in Europa. 

Zwarte piste 

De zwarte piste is het meest uitdagende type piste dat je in wintersportgebieden kunt tegenkomen. Zwarte pistes hebben hellingen van minstens 40º. Bij de meest extreme pistes kun je ook hellingen van maar liefst 70º tegenkomen, of zelfs meer. Ook hebben zwarte pistes vaak scherpe bochten en smalle stukken. Deze pistes zijn dus alleen bedoeld voor de meest vergevorderde skiërs.   

Zwarte pistes vind je vooral in hoge, steile gebergtes. Denk daarbij aan de Alpen en het Scandinavisch Gebergte in Europa, maar ook de Rocky Mountains die over Canada en de Verenigde Staten lopen. Hier zijn namelijk de grootste hoogteverschillen in de pistes. In de VS en Canada worden zwarte pistes ook wel aangeduid als ‘Black Diamond’ (of ‘Double Black Diamond’ voor de meest uitdagende pistes).