Ga naar inhoud
Wintersport in Bulgarije met een wintersportverzekering
Wintersport in Bulgarije met een wintersportverzekering

Wintersport in Bulgarije

Wintersportvakantie vieren in Bulgarije

Als je aan wintersport denkt, is wintersport in Bulgarije misschien niet de eerste bestemming die in je opkomt. Toch biedt dit land met een prachtige natuur en steile berghellingen aantrekkelijke mogelijkheden voor wintersportliefhebbers. Wintersport in Bulgarije heeft als voordeel dat de prijzen een stuk lager liggen dan in landen zoals Zwitserland of Oostenrijk. Lees tips en informatie voor een wintersportvakantie naar Bulgarije.

Ontdek meer over wintersport in Bulgarije

De kosten van een wintersportvakantie in Bulgarije liggen een stuk lager dan in andere populaire skigebieden. Zo is het eten en drinken in de skigebieden goed betaalbaar en zijn de skipassen en accommodaties ook een stuk goedkoper dan in andere wintersportlanden. In vergelijking met een wintersportvakantie in de Alpen ben je al snel de helft goedkoper uit.

De Fédération Internationale de Ski (FIS) een aantal regels voor op de piste opgesteld.
Iedereen is verplicht zich aan de volgende regels te houden:

  1. Houd rekening met anderen. Breng een ander niet in gevaar.
  2. Beheers snelheid en skistijl. Iedere skiër moet kunnen stoppen of uitwijken.
  3. De van achteren komende skiër moet rekening houden met de route van de skiër voor hem of haar.
  4. Inhalen mag alleen als dit de ander niet in gevaar brengt.
  5. Invoegen mag zonder gevaar voor jezelf of anderen.
  6. Vermijd smalle plaatsen zoveel mogelijk. Maak smalle plaatsen zo snel mogelijk weer vrij, bijvoorbeeld als je gevallen bent.
  7. Klimmen of afdalen mag alleen aan de zijkant van de piste.
  8. Let op tekens, markeringen en borden.
  9. Iedereen is verplicht hulp te verlenen bij een ongeval.
  10. Legitimatieplicht.

Er zijn ook regels rond autorijden in Bulgarije waar je rekening mee moet houden tijdens je wintersportvakantie. Ga je met de auto naar Bulgarije? Dan moet je verplicht een aantal dingen in je auto nemen voor de veiligheid: een gevarendriehoek, een reflecterend veiligheidshesje, een verbanddoos en een brandblusser.

In de winter wordt aangeraden winterbanden onder je auto te hebben. Sneeuwkettingen zijn verplicht als dat wordt aangegeven met een bord en de weg door winters weer bedekt is. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50 km/h.

Voor je wintersportvakantie naar Bulgarije is het verstandig om eerst een goede reisverzekering af te sluiten. Daarmee ben je verzekerd van hulp als je bijvoorbeeld ziek wordt tijdens je vakantie, of als je spullen kwijtraakt. Zeker als je op wintersport gaat, is het belangrijk om een reisverzekering af te sluiten. Aan wintersport heeft namelijk risico’s, zoals het maken van een val waarbij je iets kunt breken. Een reisverzekering - met de aanvullende wintersportdekking - sluit je bij Univé gemakkelijk en snel online af.

In het zuiden en westen van Bulgarije liggen hoge bergen en sneeuwzekere skigebieden. De gemiddelde temperatuur in de winter ligt in Bulgarije 2 graden onder het vriespunt. Er zijn veel zonuren en de sneeuwzekerheid is hoog. In de maanden januari tot april is de sneeuwzekerheid net zo hoog als bijvoorbeeld het Oostenrijkse Gerlos. In de maand maart heb je de meeste kans op sneeuw in Bulgarije.

Hoewel de skigebieden in Bulgarije voor Europeanen nog redelijk onbekend zijn, geldt dat niet voor de inwoners van Bulgarije zelf. Zij komen al jaren in de grotere skigebieden, zoals Borovets. Wel worden de skigebieden ook steeds meer door inwoners buiten de Bulgaarse grens ontdekt.

De skigebieden in Bulgarije zijn vooral aantrekkelijk voor beginnende en gemiddelde skiërs. Er zijn veel instructeurs die Engels spreken en lessen geven voor een redelijke prijs. Aangezien de pistes niet erg groot zijn, is skiën in Bulgarije iets minder uitdagend voor de gevorderde skiërs. Wel kunnen zij zich goed vermaken tijdens een begeleide skitocht.

Het wintersportseizoen in Bulgarije loopt van begin december tot mei, waarvan januari tot april de meest sneeuwzekere maanden zijn. In de maanden november en december is de sneeuwzekerheid niet hoog. Het is dan ook geen aanrader om je wintersportvakantie in deze maanden te plannen. Wel hebben de grote skigebieden sneeuwkanonnen, die de kwaliteit van de pistes kunnen verbeteren bij matige sneeuwval.  

Voordat je jouw wintersportvakantie naar Bulgarije boekt, is het aan te raden om te controleren wanneer de Bulgaarse schoolvakanties zijn. In deze periodes kan het namelijk extreem druk worden en zijn de wachttijden erg lang. Probeer deze vakanties daarom te vermijden.

Wist je dat...

Veelgestelde vragen over een wintersportreisverzekering

Ga goed voorbereid op wintersport