Ga naar inhoud
Wintersportvakantie in Tsjechië met wintersportreisverzekering
Wintersportvakantie in Tsjechië met wintersportreisverzekering

Wintersport in Tsjechië

Wintersportvakantie vieren in Tsjechië

Als je een betaalbare wintersportbestemming zoekt en niet al te ver wilt reizen, dan is Tsjechië een goede optie. Tsjechië heeft wat lagere berggebieden dan bijvoorbeeld de Alpen. En je vindt hier vooral knusse, kleine skigebieden. Deze zijn perfect voor een gezellige gezinsvakantie. Lees op deze pagina wat je kunt verwachten van een wintersportvakantie in Tsjechië.

Ontdek meer over wintersport in Tsjechië

Hoewel de Tsjechische skigebieden wat kleiner zijn, is hier meer dan genoeg gelegenheid voor een fijne après-ski. Je vindt hier gezellige barretjes en restaurants, waar je lekker kunt opwarmen en genieten van een drankje na een dag op de piste. En dit alles voor een redelijke prijs. Als je tot wat later wilt doorgaan, kun je in sommige skigebieden ook terecht in discotheken.

De kosten voor een wintersportvakantie liggen in Tsjechië een stuk lager dan in bijvoorbeeld Frankrijk. Dat maakt Tsjechië een aantrekkelijke wintersportbestemming als je een beperkt budget hebt. Zowel skipassen als accommodatie en eten en drinken zijn hier vriendelijk geprijsd.

De berggebieden van Tsjechië hebben naast pistes ook prachtige natuur. De berglandschappen worden hier gekenmerkt door mooie rotskliffen, bossen, watervallen en meren. Je hebt dus altijd een bijzonder uitzicht als je van de pistes af gaat. Ook als je de omgeving wilt verkennen, bijvoorbeeld tijdens een winterwandeling of langlauftocht, zul je je ogen uitkijken. 

De Fédération Internationale de Ski (FIS) een aantal regels voor op de piste opgesteld.
Iedereen is verplicht zich aan de volgende regels te houden:

  1. Houd rekening met anderen. Breng een ander niet in gevaar.
  2. Beheers snelheid en skistijl. Iedere skiër moet kunnen stoppen of uitwijken.
  3. De van achteren komende skiër moet rekening houden met de route van de skiër voor hem of haar.
  4. Inhalen mag alleen als dit de ander niet in gevaar brengt.
  5. Invoegen mag zonder gevaar voor jezelf of anderen.
  6. Vermijd smalle plaatsen zoveel mogelijk. Maak smalle plaatsen zo snel mogelijk weer vrij, bijvoorbeeld als je gevallen bent.
  7. Klimmen of afdalen mag alleen aan de zijkant van de piste.
  8. Let op tekens, markeringen en borden.
  9. Iedereen is verplicht hulp te verlenen bij een ongeval.
  10. Legitimatieplicht.

De Tsjechische bergen zijn door de koude winters in het land vrij sneeuwzeker. Er ligt hier van december tot april vaak een goed pak sneeuw, zeker in de bergen. De koudste maand is januari, waarin de temperaturen soms zelfs lager uitvallen dan -10 ºC.

Maar ook als het tegenvalt met de kou en sneeuwval in de winter, zijn de Tsjechische skigebieden sneeuwzeker. De pistes hebben namelijk sneeuwkanonnen, waardoor er altijd genoeg sneeuw ligt.

De Tsjechische skigebieden zijn klein: de meeste skigebieden hebben minder dan 30 km aan pistes. De meeste pistes zijn hier niet al te steil, wat ze perfect maakt voor beginners. Dit is dus een geschikte bestemming als je zelf nog niet zoveel ervaring hebt op ski’s of op een snowboard, maar ook als je met kinderen op vakantie gaat.

Omdat de pistes in Tsjechië vaak rustig zijn in vergelijking met bijvoorbeeld de Alpen, heb je hier ook alle ruimte om te skiën of snowboarden. Daarnaast liggen in sommige gebieden ook langlaufloipes, waar je mooie tochten kunt maken.

Wist je dat...

Veelgestelde vragen over een wintersportreisverzekering

Ga goed voorbereid op wintersport