Ga naar inhoud

Betalen en pinnen in Spanje

Voor jouw vakantie naar Spanje is het goed om van tevoren te weten hoe je daar kunt betalen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je bijvoorbeeld ergens niet kunt pinnen in Spanje. Ook is het handig om te weten wat het betaalmiddel is in Spanje. Waar je precies rekening mee moet houden qua betalen, lees je op deze pagina. 

Wat is de munt van Spanje? 

In Spanje wordt met dezelfde munt betaald als in Nederland: de euro. Spanje is net als Nederland lid van de Europese Unie (EU). Al sinds de officiële invoering van de euro in 2002 betaalt men in Spanje met euro's. Daarvoor werd in Spanje met de Spaanse peseta betaald, die is afgeschaft toen de euro het officiële betaalmiddel werd. Nu hoef je er in Spanje niet meer bij stil te staan of je contant geld moet wisselen of een wisselkoers moet kennen voor betalingen.  

Pinnen in Spanje 

In Spanje kun je bij de meeste winkels, restaurants en hotels gewoon pinnen. Jouw Nederlandse bankpas werkt hier namelijk ook. Zeker in grotere steden zul je op de meeste plekken kunnen pinnen. Houd er wel rekening mee dat je voor kleine bedragen niet altijd kunt pinnen in Spanje. Ook is het zo dat kleinere winkeltjes en horecazaken misschien niet altijd een pinautomaat in de zaak hebben.  

Het kan in Spanje dus geen kwaad om ook wat contant geld bij je te hebben. Dit haal je uit geldautomaten (in het Spaans cajeros automáticos), die je in Spanje op veel plekken terugvindt. Vooral in grotere steden zal een geldautomaat nooit ver weg zijn. Ook tijdens bijvoorbeeld een stedentrip kun je dus snel en gemakkelijk contant geld opnemen. Dit kan wel een klein bedrag kosten bij sommige pinautomaten. Als er kosten komen bij het opnemen van geld, is dit wel te zien op het display van de geldautomaat. 

Pinpas verloren in Spanje 

Je pinpas verliezen in het buitenland is natuurlijk erg schrikken. Het eerste dat je moet doen in zo'n situatie is jouw pinpas laten blokkeren. Dan werkt jouw pinpas niet meer. Zo kan iemand die hem op straat vindt – of een dief die hem gestolen heeft – geen transacties doen met jouw pinpas of hier contant geld mee opnemen. Je pinpas laten blokkeren doe je via jouw bank. Dit kun je doen via de bankieren-app op jouw telefoon. Maak je hier geen gebruik van, of weet je niet hoe je je pinpas online blokkeert? Dan kun je jouw bank ook bellen om de pas te laten blokkeren.  

Het is verstandig om voor zo'n situatie wel wat contant geld bij je te hebben. Zo kom je niet onmiddellijk in de problemen als je je pinpas in het buitenland kwijtraakt.  

Betalen met je telefoon in Spanje 

Als je je bankpas op je telefoon hebt staan, kun je hiermee ook in Spanje met je telefoon betalen. Dit werkt precies hetzelfde als in Nederland. Dus als je in Spanje ergens kunt pinnen, kun je hier ook met je telefoon betalen. 

Goed verzekerd op vakantie naar Spanje 

Je geniet het meeste van jouw vakantie in Spanje als je zorgeloos op reis gaat. Sluit daarom voor jouw reis een goede reisverzekering af. Met een reisverzekering kun je altijd rekenen op hulp als er iets misgaat in het buitenland, bijvoorbeeld als je naar het ziekenhuis moet. Je sluit deze verzekering bij Univé in een paar klikken online af. Ook handig: je berekent hierbij gelijk je premie. 

Bereken jouw premie