Ga naar inhoud

Letselschade in het buitenland

Je bent aan het genieten van je fietsvakantie in het buitenland, maar opeens word je aangereden door een onoplettende bestuurder. Je fiets is kapot en door de pijn in je heup kan je moeilijk lopen. Wat moet je doen als je letselschade oploopt door een auto ongeluk in het buitenland? En met welk recht heb je te maken als je betrokken raakt bij een buitenlands verkeersongeval? Dat leggen we je in dit artikel uit.

Buitenlands recht

Als je in het buitenland een ongeluk hebt gehad en gewond bent geraakt, moet je in de meeste gevallen de regels volgen van het land waar je die letselschade hebt opgelopen. Je krijgt dan te maken met de toepassing van het buitenlands recht. Dus ben je als fietser aangereden in Frankrijk en wil je jouw letselschade claimen bij de schuldige van het ongeluk? Dan moet je dat volgens de Franse wettelijke regels doen.

Algemene stappen

De kans is groot dat jij zelf niet veel weet over jouw rechten en plichten in het land waar je het ongeluk hebt gehad. Toch zijn er een aantal standaard stappen die je altijd kunt nemen om je recht te halen in het buitenland:

1. Bel de alarmdiensten

In het geval van ernstige schade bij jezelf of de andere partij, is het belangrijkste om er eerst voor te zorgen dat iedereen veilig is en de juiste medische hulp krijgt als dat nodig is. Bel daarom het lokale alarmnummer van het land waarin je het ongeluk hebt gehad, zodat de ambulance, brandweer of politie verder kunnen helpen.

2. Neem contact op met de Univé Alarmcentrale

Ben je verzekerd bij Univé? Dan kun je bij noodgevallen op vakantie 24/7 contact opnemen met de Univé Alarmcentrale. Afhankelijk van welke verzekering(en) je hebt, krijg je direct te horen wat er moet worden geregeld, hoe je jouw eventuele schade kan verhalen en, als je een autoverzekering hebt, of en hoe je auto gerepatrieerd kan worden naar Nederland. Zorg ervoor dat je jouw polisgegevens bij de hand hebt wanneer je belt met de alarmcentrale.

3. Verzamel bewijs 

  • Vraag om de naam en contactgegevens van de andere partij die bij het ongeluk betrokken is, maar ook van getuigen als die er zijn.
  • Maak foto’s van de opgelopen schade aan de betrokken voertuigen, de verkeerssituatie en de locatie waar het ongeluk heeft plaatsgevonden.
  • Vul het Europees schadeformulier in.
  • Bewaar eventuele medische documenten van het ziekenhuis en een kopie van de aangifte bij de lokale politie.

4. Bezoek een arts en doe aangifte

Was het een klein ongeluk en niet nodig om de alarmdiensten te bellen? Ga dan in ieder geval binnen 48 uur naar een (lokale) dokter om je te laten checken op letsel. Doe je dit niet, dan is het verhalen van je letselschade achteraf vaak niet meer mogelijk. Zelfs wanneer je bij thuiskomst in Nederland een arts bezoekt, kan dat al te laat zijn om een schadeclaim in te dienen.

Ook stap je naar de lokale politie en doe je aangifte van het ongeluk. Vertel hoe het is gebeurd en vraag om een (meertalige) kopie van het rapport. Deze kun je ook als bewijs nodig hebben voor je verzekering bij het claimen van een schadevergoeding.

5. Informeer je verzekering

Afhankelijk van welk soort verzekering je hebt, kun je hulp van de verzekeraar vragen. Het gaat hierbij vooral om het verhalen van de schade- en letselschadekosten. Meld de schade direct bij je reisverzekering of autoverzekering. Die helpt je verder met de vervolgstappen om schadekosten te vergoeden.

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kun je vaak gebruik maken van juridisch advies van een rechtshulpverlener. Die legt jou uit wat jouw recht is bij letselschade in het buitenland en helpt je bij het verhalen van die schade bij de tegenpartij als blijkt dat die schuldig is aan het ongeluk.

Soms kan het zijn dat je rechtsbijstandsverzekeraar je in contact brengt met een lokale advocaat die je verder kan helpen bij complexere conflicten waarbij het buitenlands recht geldt. Zo weet je dat jouw zaak in deskundige handen is.

6. Claim je schadevergoeding

Hebben de autoriteiten vastgesteld dat de ander schuldig is aan het ongeluk? Dan mag je een vergoeding voor je opgelopen letselschade in het buitenland verhalen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Dit moet wel gedaan worden volgens het buitenlands recht en de regels die gelden in het land waar je de schade hebt opgelopen. Je rechtsbijstandverzekering kan jou in dit geval vaak helpen bij en advies geven over hoe je die letselschade in het buitenland kan verhalen op de tegenpartij.

Letselschade claimen bij reisorganisatie

Ben je op vakantie via een reisorganisatie? Dan is die verantwoordelijk voor jouw veiligheid tijdens je reis. Dus heb je bijvoorbeeld letselschade opgelopen na een ongeluk met de touringcar? Of ben je vervelend gevallen na het leunen tegen een slecht onderhouden muurtje in de tuin van je vakantieaccommodatie? Dan moet je dat zo snel mogelijk aangeven bij de reisorganisatie om jouw schadevergoeding voor letselschade te kunnen claimen.

Blijf kalm en bel je verzekering

Letselschade in het buitenland kan ingewikkeld zijn en het hangt per situatie af welk buitenlands rechts van toepassing is. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat je niet in paniek raakt en de standaard stappen die hierboven zijn genoemd doorloopt. Daarnaast neem je direct contact op met je verzekering en/of reisorganisatie. Dan kan je de hulp en ondersteuning krijgen die je nodig hebt als je te maken krijgt met letselschade in het buitenland. Je staat er niet alleen voor!

Juridische hulp van Univé Rechtshulp

Met onze rechtsbijstandverzekering Verkeer & Voertuigen kunnen de gespecialiseerde rechtshulpverleners van Univé Rechtshulp je verder helpen om je letselschade te verhalen. Zo kan de deskundige jurist de aansprakelijkheid vaststellen en jouw schadeclaim indienen bij de tegenpartij of bij de reisorganisatie als die de schadevergoeding waar jij recht op hebt niet wil uitkeren.

Deze professionele rechtsbijstand voorkomt vaak ook dat het conflict ernstiger wordt en langer duurt tot die is opgelost. Bovendien weet jij dat je probleem in deskundige handen is en kun jij je volledig richten op je eigen herstel.