Ga naar inhoud

Immateriële schade

Als je een ongeluk krijgt heb je kans op letselschade. Hieronder vallen twee soorten schade: materiële schade en immateriële schade. In dit artikel bespreken we immateriële schade: wat houdt dit precies in? En wanneer heb je recht op een immateriële schadevergoeding (smartengeld)?

Lees verder of ga direct naar:

Wat is immateriële schade?

Een ongeluk kan leiden tot emotioneel leed, lichamelijk letsel en mentale klachten. Dit zorgt er vaak voor dat je minder plezier in het leven hebt. Er is dan sprake van immateriële schade.

Immateriële schade en voorbeelden van letsel

Er zijn veel verschillende vormen van letsel en leed die de kwaliteit van je leven kunnen verminderen. Een aantal voorbeelden van letsel of leed dat je kunt claimen op de aansprakelijke partij zijn:

 • lichamelijke schade door het ongeluk, zoals brandwonden, botbreuken of een whiplash

 • littekens waar je veel last van hebt, bijvoorbeeld omdat je je ervoor schaamt

 • verdriet omdat het ongeluk beperkingen heeft veroorzaakt en je daardoor je werk, hobby’s of andere dagelijkse dingen niet of nauwelijks kunt doen (of alleen op een andere manier kunt doen, bijvoorbeeld met een medisch hulpmiddel)

 • mentale klachten door het ongeluk, zoals PTSS of een depressie

 • zorgen over de gevolgen van je klachten of handicap (zoals de impact op je gezondheid, veiligheid, financiële situatie of toekomst)

 • een lange opname in het ziekenhuis

 • een lang proces van genezing

 • geen uitzicht op herstel

 • eenzaamheid, bijvoorbeeld omdat je sinds het ongeluk minder contact kunt hebben met anderen

Kom ik in aanmerking voor smartengeld (immateriële schadevergoeding)?

Als je letsel hebt, dan kun je in bepaalde gevallen in aanmerking komen voor smartengeld. Zo moet je duidelijk kunnen bewijzen dat je minder levensplezier heeft en dat het ongeluk hier de oorzaak van is. Ook moet de persoon die je voor de schade aansprakelijk stelt, toegeven aansprakelijk te zijn.

Welke factoren bepalen de hoogte van het smartengeld?

Om te bepalen hoeveel smartengeld je kunt eisen van de aansprakelijke partij, kijkt de verzekeraar of jouw jurist naar allerlei zaken zoals:

 • hoe ernstig het letsel of je klachten zijn

 • wat voor letsel of klachten je hebt

 • hoeveel pijn je hebt

 • hoeveel operaties er nodig zijn

 • hoelang je last hebt van het letsel of de klachten

 • of je blijvende littekens of beperkingen hebt en wat de gevolgen hiervan zijn voor jouw dagelijks leven

 • tot in hoeverre de betrokken partij hiervoor aansprakelijk is

Uiteindelijk bepaalt de verzekeraar van de persoon die jij aansprakelijk stelt of diegene ook daadwerkelijk aansprakelijk is en hoeveel smartengeld je precies krijgt. Dit gebeurt in overleg of onderhandeling met je jurist.

Hoeveel smartengeld kan ik krijgen?

Om je een indruk te geven van de bedragen, lees je hieronder welk letsel onder welke vergoeding kan vallen. Door de gevolgen die het letsel op je leven heeft, kan jouw schadevergoeding hoger of lager zijn dan deze voorbeelden.

Gering letsel: tot € 2000
Bij gering letsel is er sprake van kleine immateriële schade die bijvoorbeeld veroorzaakt is door kneuzingen, kleine botbreuken, schaafwonden, vleeswonden of een lichte hersenschudding.

Licht letsel: € 1.500 tot € 3.500
Hieronder vallen bijvoorbeeld beschadigingen aan je gebit, inwendig letsel, eenvoudige botbreuken in je armen of benen, lichte littekens, of een arm uit die kom waarvan je al genezen bent.

Matig letsel: € 3.500 tot € 9.000
Voorbeelden van matig letsel zijn: een whiplash, een amputatie van een deel van je duim of vinger, blijvend letsel aan je nek, gescheurde kniebanden, of lelijke littekens die het letsel heeft veroorzaakt. Ook mentale schade die ontstaan is door een verboden seksuele handeling, zoals verkrachting, valt onder matig letsel.

Ernstig letsel: € 9.000 tot € 21.000
Onder ernstig letsel valt bijvoorbeeld een ernstige whiplash, ernstig inwendig letsel, een beenverkorting, een schedelbasisfractuur, een korte coma of doofheid aan één kant.

Zwaar letsel: € 21.000 tot € 43.000
Er is sprake van zwaar letsel bij bijvoorbeeld een lange coma, een blijvende zware handicap, verlies van reuk of smaak, of lange mentale instabiliteit.

Zeer zwaar letsel: € 43.000 tot € 76.000
Hieronder vallen ernstige brandwonden, ernstige mentale instabiliteit, verlies van spraak, blindheid aan beide ogen, een dwarslaesie, of een amputatie van je arm, been, voet of hand.

Uitzonderlijk zwaar letsel: € 76.000 of meer
In de laatste categorie vallen letsels die het meest ernstig zijn, zoals een volledige dwarslaesie. Of zeer zware en ernstige brandwonden die leiden tot ernstige en zichtbare misvormingen. Ook letsel waardoor je helemaal niet meer kunt communiceren valt hieronder.

Wat is affectieschade?

Ben je de naaste van een slachtoffer met letselschade? Dan kun je zelf ook immateriële schade hebben. Dit soort schade heet affectieschade of shockschade.

Voorbeelden van situaties waarin sprake kan zijn van affectieschade:

 • Je naaste heeft een handicap door het ongeluk en heeft daardoor dagelijks jouw zorg nodig.

 • Je zag jouw naaste verongelukken en je hebt daar mentale klachten aan overgehouden.

Affectieschade is in sommige gevallen ook te verhalen op de aansprakelijke partij. Een jurist kan je meer vertellen over de mogelijkheden in jouw situatie.

Juridische hulp bij immateriële schade

Heb je immateriële schade en hulp nodig bij het claimen van je smartengeld? Of heb je als naaste affectieschade en wil je weten waar je recht op hebt? Dan helpen de ervaren juristen van Univé je graag persoonlijk verder.

Vraag juridische hulp aan via je rechtsbijstandverzekering. Ben je bij ons verzekerd, dan valt de hulp van onze juristen onder de dekking van jouw verzekering. Bel ons Juridisch Advies Centrum op 0592-382501 of meld direct je zaak via de website van Univé Rechtshulp.

Ik ben klant en wil mijn zaak melden