Ga naar inhoud

Vaste rente

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je kiezen voor een vast rentepercentage. Wat zijn daar de voordelen en nadelen van? Wij vertellen je er meer over. 

Vastzetten na de hypotheekofferte 

Ga je een huis kopen en heb je een hypotheekofferte ontvangen? Dan zit er vaak enige tijd tussen de offertedatum en het definitief passeren van de hypotheekakte. Gemiddeld duurt deze periode zo’n drie maanden. Het komt heel vaak voor dat de rente tijdens die drie maanden nog verandert.  

Wil je zeker weten dat je geen hogere rente gaat betalen? Dan kun je kiezen voor het vastzetten van de rente. Het maakt dan niet meer uit welke schommelingen er zijn in de periode tussen de hypotheekofferte en het moment dat je de hypotheekakte ondertekent. Je weet dus altijd waar je aan toe bent. Je kunt in deze periode ook kiezen voor dalrente of dagrente.  

Vaste rente gedurende de looptijd 

Als je dezelfde zekerheid ook wilt tijdens de looptijd van de hypotheek, dan kun je ook een vaste rente kiezen voor korte of langere tijd. In die periode hebben de fluctuaties op de rentemarkt geen invloed op het rentebedrag dat je betaalt over je hypotheek. 

Een dergelijke vaste rente kun je kiezen voor één of twee jaar, maar ook voor 20 of 30 jaar als je dat wilt. Je bepaalt zelf waarvoor je kiest. De geldverstrekker biedt verschillende vaste rentepercentages, afhankelijk van de periode die je kiest. Over het algemeen is de vaste rente lager als je deze voor korte tijd vastzet.  

Wil je zekerheid? Kies dan een vaste rente 

Het advies dat wij onze klanten vaak meegeven is dat zij het beste voor een vaste rente kunnen kiezen als ze zeker willen zijn van de rentekosten. Die zijn immers exact te berekenen wanneer de rente vaststaat. Met een vaste rente is het makkelijker om uitgaven te kunnen plannen in de toekomst. Je weet dan precies wat je qua aflossing én rente betaalt voor je hypotheek

Een nadeel kan zijn dat de hypotheekrente daalt tot onder je vastgezette percentage. In dat geval zou je financieel beter af zijn geweest met de variabele rente van dat moment.  

Meer weten over vaste rente? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel meer vertellen over een vaste rente voor je hypotheek en de voor- en nadelen in jouw situatie. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank