Ga naar inhoud

Dagrente en je hypotheek

Ga je een huis kopen en heb je een hypotheekofferte ontvangen? Dan zit er vaak enige tijd tussen de offertedatum en het definitief passeren van de hypotheekakte. Gemiddeld duurt deze periode zo’n drie maanden. Het komt heel vaak voor dat de rente tijdens die drie maanden nog verandert. Die wijziging kan op verschillende manieren aan je worden doorberekend. Denk je dat de rente gaat dalen? Dan kun je voor een hypotheekofferte met dagrente kiezen.

Wat houdt dagrente in?

Bij een systeem van dagrente kijkt de hypotheekverstrekker naar de hoogte van de rente op het moment van het passeren van de hypotheek. Is de rente inmiddels lager dan de rente uit de hypotheekofferte? Dan hanteert de bank deze lagere rente. Is de rente juist gestegen? Dan wordt de rente uit de offerte aangehouden. Je hoeft dus nooit meer rente te betalen dan was afgesproken bij het opmaken van de offerte.

Wanneer is dagrente gunstig?

Je hebt de keuze uit drie rente-opties bij het aangaan van een nieuwe hypotheek: dagrente, offerterente of dalrente. Bij dagrente hoef je dus nooit bang te zijn dat de rente uiteindelijk hoger wordt dan is afgesproken in de offerte. Sterker nog, de rente kan zelfs lager worden. Wel is het zo dat de offerterente zelf bij dagrente vaak hoger is. Ga altijd in gesprek met je hypotheekadviseur om te bepalen wat voor jou de beste optie is.

Meer weten over dagrente of wil je hypotheekadvies voor jouw situatie? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank