Ga naar inhoud

Eenmalige kosten bij aankoop eigen huis

Als je een huis koopt, denk je bij eenmalige kosten natuurlijk in de eerste plaats aan de aankoopprijs van de woning zelf. Maar er zijn ook nog andere kosten waar je rekening mee moet houden. Wij behandelen ze hier stuk voor stuk voor je. 

Kosten voor hypotheekadvies

Als je bij de aankoop van een huis een hypotheekadviseur inschakelt, moet je deze persoon eenmalig kosten betalen voor advies en bemiddeling. Wat de precieze kosten bij Univé zijn, vind je gemakkelijk in dit overzicht terug.

Makelaarskosten

Sommige mensen kopen of verkopen zelf een huis, maar vaak wordt er ook een makelaar ingeschakeld. De kosten verschillen enorm per makelaar maar in de meeste gevallen betaal je een vast percentage van de uiteindelijke verkoopprijs van je huis. Zoals 1 of 1,5%. 

Kosten NHG

Wil je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan moet je hier aanvraagkosten voor betalen ter hoogte van 0,6% van de hypotheeksom. Maar bij een hypotheek met NHG betaal je een lagere rente dan zonder NHG, waardoor je die kosten redelijk snel weer hebt terugverdiend.

Bankgarantie

Meestal moet je bij de aankoop van een huis 10% van de koopsom als garantie op een rekening van je notaris storten. Je doet zo als het ware een soort van aanbetaling. Je kunt deze aanbetaling ook via een bankgarantie regelen, meestal ter hoogte van 0,1% van de koopsom.

Taxatiekosten

Ga je een huis kopen, dan moet je het huis ook laten taxeren door een onafhankelijke partij. Dat is namelijk een eis van de meeste geldverstrekkers. Reken op een bedrag van maximaal €600. 

Bouwkundige keuring

Niet verplicht maar wel verstandig: laat het huis vooraf ook bouwkundig keuren. Dit biedt namelijk zekerheid over de staat van de woning. Bovendien kun je de uitkomst van de keuring gebruiken bij het onderhandelen over de koopprijs. Kosten: zo’n €400.

Overdrachtsbelasting

Koop je een bestaand huis? Dan moet je 2% overdrachtsbelasting over de koopsom betalen. Ben je tussen de 18 en de 35 jaar, dan betaal je geen overdrachtsbelasting als je voldoet aan de voorwaarden. Deze startersvrijstelling geldt in 2023 alleen bij aankoop van een woning tot €510.000.

Notariskosten

Bij het kopen van een bestaand huis moet je als koper een notaris inschakelen. Je mag die zelf uitkiezen. De tarieven voor notarissen kunnen behoorlijk uiteenlopen. Bij een bestaand huis heb je een leveringsakte en een hypotheekakte nodig. De prijs voor elke akte ligt grofweg rond de €600. Gaat het om een nieuwbouwwoning, dan betaal je alleen voor de hypotheekakte.

Wil je meer weten over de eenmalige kosten bij de aankoop van een eerste woning? Univé heeft 100 winkels in heel Nederland waar je terecht kunt voor onafhankelijk hypotheekadvies. Maak een afspraak met jouw persoonlijke hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) en wij heten je graag van harte welkom. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.