Ga naar inhoud

Hypotheek zonder vast contract/intentieverklaring: kan dat?

Ook als je geen vast contract of intentieverklaring hebt, zijn er mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Wij vertellen je er graag meer over.

Geen risicofactor

Als je op basis van een tijdelijk contract werkt, of op oproepbasis, is het ook in veel gevallen mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Voor de geldverstrekker is het altijd belangrijk om een goed beeld te krijgen van je inkomen, je vermogen en het toekomstperspectief op financieel gebied. Zodra je kunt aantonen dat je op deze punten geen risicofactor vormt, zal de geldverstrekker je eerder accepteren als hypotheekklant.

Mogelijkheden voor flexwerkers en oproepkrachten

Als flexibel in te zetten arbeidskracht of oproepkracht schommelt je inkomen vaak. Toch zijn er mogelijkheden voor iedereen die in deze situatie zit. Door het gemiddelde jaarinkomen te berekenen van de afgelopen jaren, kan de geldverstrekker bijvoorbeeld toch nog uitgaan van een stabiel inkomen.

Ook voor iedereen met een tijdelijk contract zijn er opties. Geldverstrekkers gaan in dat geval vaak uit van het gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar. En er is nog een mogelijkheid voor iedereen met een tijdelijk contract, die geen vast contract kan krijgen: de intentieverklaring.

Ook met intentieverklaring is een hypotheek mogelijk

Als je nog geen vast contract hebt, is het mogelijk om een intentieverklaring te krijgen. En daarmee heeft een geldverstrekker enige mate van zekerheid. Dat is nodig om de hypotheek te kunnen verstrekken. Je kunt je werkgever vragen om de intentieverklaring. Hiermee geeft de werkgever aan dat die van plan is om je een vast contract aan te bieden na je tijdelijke contract.

Lukt het niet om een intentieverklaring te krijgen? Dan is het berekenen van je maximale hypotheek op basis van een verzekeringsbericht van het UWV ook een optie. Zo kun je aantonen dat je een stabiel inkomen hebt gehad de afgelopen jaren.

Meer weten over een hypotheek zonder vast contract?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat het maximale hypotheekbedrag is dat je zonder vast contract kunt lenen. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. Bij jou in de buurt is altijd wel een Univé-winkel te vinden. En wil je jouw hypotheekmogelijkheden liever vanuit huis bespreken? Dan kun je een (beeld)belafspraak maken met een adviseur om gedegen hypotheekadvies te krijgen. Eenvoudig geregeld. Maak nu een afspraak of lees meer over hypotheken.