Ga naar inhoud

Overgangsrecht hypotheek

Had je voor 1 januari 2013 al een hypotheek afgesloten? Dan valt die hypotheek onder de oude hypotheekregels. En dat betekent dat je het recht behoudt op hypotheekrenteaftrek. Ook als de lening niet lineair of annuïtair is. Dankzij het overgangsrecht kun je in sommige gevallen die hypotheek inclusief renteaftrek meenemen bij het oversluiten van je hypotheek of als je gaat verhuizen. Hier leggen we je alles uit over dit overgangsrecht.

Wat is overgangsrecht?

Op 1 januari 2013 gingen de nieuwe hypotheekregels in. Dat betekent dat je sinds 2013 alleen nog recht hebt op hypotheekrenteaftrek als je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek hebt én je die hypotheek binnen 30 jaar aflost

Had je vóór het ingaan van die nieuwe regels een hypotheek afgesloten? Dan behoud je je recht op hypotheekrenteaftrek. Zelfs bij oversluiten of verhuizen. Dit recht noemen we het overgangsrecht.

Wanneer valt een hypotheek onder het overgangsrecht?

Er zijn twee mogelijkheden waarbij je hypotheek onder het overgangsrecht valt. In de eerste plaats als je op 31 december 2012 al een huis met een hypotheek had (en je het huis als hoofdverblijf gebruikte). Daarnaast ook bij het oversluiten van je bestaande hypotheek (die je had afgesloten voor 31 december 2012). Het overgangsrecht geldt dan voor het resterende bedrag van de hypotheek op 31 december 2012. Heb je ná 31 december 2012 afgelost op je oude hypotheek? Dan geldt als maximum wat er op dit moment nog aan oude hypotheekschuld open staat.

Overgangsrecht en verhuizen

Verhuis je naar een ander huis? Dan heb je de keuze tussen je bestaande hypotheek meenemen of deze oversluiten. Houd je je bestaande hypotheek (afgesloten vóór 2013) aan? Dan kun je gebruikmaken van het overgangsrecht. Je moet dan wel binnen het kalenderjaar of uiterlijk het jaar daarna weer een nieuwe hypotheek afsluiten. Na die tijd vervalt het overgangsrecht. 

Overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek

Het overgangsrecht is voor veel mensen interessant met een oude hypotheekvorm, bijvoorbeeld aflossingsvrij of een spaar- of beleggingshypotheek.  Zij houden via het overgangsrecht hun recht op hypotheekrenteaftrek zonder de verplichting om (lineair of annuïtair) af te lossen. 

Is er sprake van een verhuizing? Dan hanteren veel geldverstrekkers wel de regel dat de nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet hoger dan 50% van de marktwaarde mag zijn. Je kunt de aflossingsvrije hypotheek wel meenemen met behoud van de renteaftrek, maar je  moet een andere hypotheek afsluiten voor het bedrag dat boven 50% van de marktwaarde uitkomt.

Wil je nog meer weten over het overgangsrecht en je hypotheek of wil je graag hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank