Ga naar inhoud

Hypotheeksituatie: geboorte

Sommige veranderingen in je situatie kunnen gevolgen hebben voor je hypotheek. Bijvoorbeeld een geboorte. Lees hier wat er zou kunnen veranderen.

Ga je verhuizen nu de kleine er is?

Een belangrijke vraag die je jezelf zult stellen wanneer er een extra persoon bij komt: is de woning nog groot genoeg? Veel mensen kiezen voor een volgende woning na een geboorte. Daarbij kom je vanzelf bij de volgende vraag terecht, indien je wilt verhuizen. Kies je voor nieuwbouw of bestaande bouw? Beide hebben hun voor- en nadelen. Ook de hypotheek voor een nieuwbouwwoning is anders dan voor bestaande bouw. Het is dus goed om vooraf te bedenken wat past in jouw situatie.

Of misschien verbouwen?

Wanneer je blij bent met je huidige woning, maar je wilt de indeling toch graag iets anders hebben of juist wat aanvullende ruimte creëren, dan is verbouwen de ideale keuze. Hiermee kun je alle kanten op, zodat je de woning helemaal naar wens maakt voor je nieuwe situatie.

Je kunt je huidige hypotheek verhogen om de verbouwing na de geboorte te financieren. Je gebruikt dan de overwaarde van je woning. Daardoor krijg je ook te maken met hogere maandlasten. In plaats daarvan kan je verbouwen van je spaargeld, als je dat hebt.

Bonustip: verzekeringen en testament regelen

Niet alleen je hypotheek kan na een geboorte ineens veranderen. Ook de manier waarop je jezelf verzekerd hebt en de dingen die je geregeld hebt voor na een eventueel overlijden zijn ineens belangrijker voor je.

Het kan verstandig zijn een overlijdensrisicoverzekering aan te passen of nieuw af te sluiten samen met de hypotheek. Deze keert uit als je voor een bepaalde datum overlijdt. De uitkering stelt jouw partner of nabestaanden bijvoorbeeld in staat de hypotheek (deels) af te lossen en zo in de woning te kunnen blijven wonen. Of om in meer inkomen te voorzien wanneer nodig. En er zijn nog meer verzekeringen voor je woning die je kunt afsluiten.

Koop je samen een woning? Dan ben je niet automatisch elkaars erfgenaam. Het kan daarom verstandig zijn om bij het ondertekenen van je hypotheekakte bij de notaris ook meteen een testament te laten opmaken. Daarin kun je de voorwaarden opnemen die jij wilt. Daarmee heb je alles voor jullie nageslacht geregeld.

Meer weten over je hypotheek bij een geboorte?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We vertellen je via hypotheekadvies snel wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.