Ga naar inhoud

Een huis erven

Erft u een huis, bijvoorbeeld van uw vader of moeder? Dan komt er direct heel wat op u af. U bent in de eerste plaats in rouw omdat er een naaste van u is overleden. Maar tegelijkertijd moet er ook van alles geregeld worden. Want wilt u de woning aanhouden of gaat u deze verkopen? En hoe zit het eigenlijk met het betalen van erfbelasting? Lees verder om alles te weten te komen rondom het erven van een huis.

Een huis erven: wat gaat u doen?

Als u (al dan niet samen met anderen) een huis erft, moet u beslissen of u de erfenis wel of niet aanvaardt. Er zijn in zo’n geval drie mogelijkheden:

Beneficiair aanvaarden betekent dat u de erfenis alleen aanvaardt als de uitkomst ervan voordelig voor u is. Hier wordt vaak voor gekozen als mensen niet zeker weten of de hypotheekschuld lager is dan de verwachte verkoopopbrengst van het huis. Minderjarigen moeten een erfenis overigens altijd beneficiair aanvaarden.

Bij het zuiver aanvaarden van een erfenis aanvaardt u alle bezittingen en alle schulden. U regelt dit via een notaris en het is vaak veel minder gedoe en veel voordeliger dan bij een beneficiaire aanvaarding.  Maar u moet dan wel zeker weten dat de nalatenschap meer vermogen dan schulden heeft.

Als u de erfenis verwerpt, ontvangt u uiteraard helemaal niets.

Woning geërfd en dan?

Als u een huis heeft geërfd, dan kunt u ervoor kiezen de woning te behouden of de woning te verkopen. U bent direct verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek en andere vaste lasten. Ook kan uw fiscale situatie veranderen als u plotseling eigenaar wordt van een woning.  Een woning die niet uw eigen woning is, wordt als vermogen belast in box 3. 

Erft u het huis samen met andere erfgenamen? Maak hier dan goede afspraken over. En informeer de hypotheekverstrekker zo snel mogelijk als er nog een hypotheek op de woning rust. 

Uitkopen andere erfgenamen

Zijn er meerdere erfgenamen (bijvoorbeeld uw broers en zussen) en wilt u zelf in het huis gaan wonen? Dan moet u de andere erfgenamen uitkopen. U moet het huis dan wel eerst laten taxeren. Dit is nodig om het aandeel te bepalen waarop de andere erfgenamen recht hebben. Het is vaak niet mogelijk om de hypotheek ongewijzigd over te nemen. Win hiervoor in elk geval altijd advies in bij een hypotheekadviseur.

Geen overdrachtsbelasting verschuldigd

Wordt u de eigenaar van een geërfde woning? Dan hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen als u aan de andere erfgenamen een reële prijs betaalt én als alle erfgenamen meewerken aan de overname.

Erfbelasting

Als u een woning heeft geërfd, dan wordt er erfbelasting geheven op basis van de WOZ-waarde van het huis. Uitgangspunt daarbij is de WOZ-beschikking van het jaar waarin u de woning krijgt of die van het daaropvolgende kalenderjaar. Bent u het als kinderen niet eens met die waarde? Dan kunt u daartegen bezwaar maken. Als nieuwe eigenaren heeft u namelijk dezelfde rechten als de vorige eigenaar. U moet dan wel een nieuwe WOZ-beschikking aanvragen bij de gemeente. 

Hoeveel erfbelasting u precies betaalt, is van verschillende zaken afhankelijk. Op de erfbelasting zijn bijvoorbeeld vrijstellingen mogelijk. De hoogte is afhankelijk van uw familierelatie tot de overledene. U kunt hiervoor het beste een kijkje nemen op de website van de Belastingdienst

Meer weten over wat er allemaal komt kijken bij het erven van een huis? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.