Ga naar inhoud

Bouwdepot: wat is het en hoe werkt het?

Wanneer u een hypotheek afsluit, kan het zijn dat uw huis nog gebouwd moet worden of dat u een bestaande woning wilt verbouwen. Dan komt de term bouwdepot vast en zeker voorbij. Maar wat is een bouwdepot precies en hoe werkt het? Daarover vertellen wij u graag meer.

Wat is een bouwdepot?

Eigenlijk is een bouwdepot niets anders dan een aparte bankrekening voor het betalen van de bouw of verbouw van uw woning. De hypotheekverstrekker wil zeker weten dat de verstrekte lening wordt gebruikt hiervoor. Daarom worden er alleen gelden vrijgegeven uit het depot als u geldige facturen aanlevert voor (ver)bouwwerkzaamheden. 

Hoe hoog het bedrag van het bouwdepot wordt, hangt onder andere af van de waarde van uw woning nadat de bouw of verbouwing klaar is. Een taxateur stelt deze waarde vooraf vast. 

Hoe werkt een bouwdepot?

Als het gaat om nieuwbouw, betaalt u de facturen voor de bouw van uw woning uit het depot. Daarbij horen ook de kosten van uw kavel. U stuurt de facturen op naar uw hypotheekverstrekker en deze betaalt ze uit uw bouwdepot.

U kunt ook de overwaarde van uw huidige woning gebruiken om te verbouwen. Daarvoor is een bouwdepot eveneens geschikt. Het extra geld dat u leent van de hypotheekverstrekker wordt dan op een depotrekening geplaatst. Zodra de verbouwkosten worden gefactureerd, kunt u deze facturen betalen uit het bouwdepot. Alleen over de bedragen die u opneemt uit het depot betaalt u hypotheekrente. Blijft er na de verbouwing geld over in het bouwdepot? Dan trekt de hypotheekverstrekker dit af van de totale hypotheekschuld. 

Moet je een bouwdepot aanvragen?

Nee, de hypotheekverstrekker beslist of er een bouwdepot nodig is of niet. U hoeft daar zelf geen aanvraag voor te doen naast uw hypotheekaanvraag.

Wat mag je declareren uit het bouwdepot?

Als u bouwdepot trucs wilt uithalen, dan zult u al snel merken dat uw hypotheekverstrekker duidelijke voorwaarden heeft voor het declareren. Alleen de kosten voor bouw of verbouw van uw woning worden hieruit betaald. Denk aan arbeidsuren en bouwmaterialen. Uit een bouwdepot mag u uitsluitend kosten declareren voor materialen die u niet los mee kunt nemen als u gaat verhuizen. Vaak kunnen alleen zaken gedeclareerd worden waar u vooraf tijdens de hypotheekaanvraag al een specificatie voor hebt afgegeven.

Meer weten?

De hypotheekadviseurs van Univé vertellen u graag meer over een hypotheek met bouwdepot. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak.