Depotrente en uw hypotheek
U krijgt te maken met depotrente op het moment dat u een bouwdepot heeft afgesloten. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een nieuwbouwhuis of voor de verbouwing van uw bestaande woning. Maar wat is depotrente nu precies en waarom ontvangt u die? Op deze pagina leggen we het graag aan u uit.
Wat is depotrente?
Depotrente is de rente die u ontvangt over het nog niet uitgegeven geld in een bouwdepot. U betaalt hypotheekrente en aflossing over het totale bedrag van het door u verkregen bouwdepot. Bij het begin van de bouw of verbouwing heeft u het geld niet ineens nodig. Maar u neemt het geleidelijk op, naar gelang de voortgang van de bouw.
Over al het geld dat dus nog niet is uitgegeven aan uw aannemer, ontvangt u van de hypotheekverstrekker rente. Meestal is het rentepercentage gelijk aan het percentage dat u moet betalen over het bouwdepot.
Werking van een bouwdepot
Als u geld leent voor de aankoop van een nieuw huis, komt dit geld in een bouwdepot terecht. Met dit depot kunt u de rekeningen voor het nieuwe huis betalen aan de aannemer. In de eerste plaats gaat het dan om de grond waarop de woning komt te staan. Later worden uit dit depot ook de volgende bouwtermijnen (bouwfases) betaald.
U start meteen met het betalen van hypotheekrente en aflossing over het volledige bouwdepot. Het geld dat u nog niet besteed hebt aan het nieuwe huis blijft in het bouwdepot staan. Over dat geld ontvangt u maandelijks depotrente. Effectief betaalt u dus alleen rente over het bedrag dat u al aan het nieuwbouwhuis heeft uitgegeven.
Renteverlies tijdens de bouw
Hoe verder de bouw gevorderd is, hoe meer geld er uit het depot is gehaald. Per saldo betaalt u dan dus meer rente per maand omdat de ontvangen depotrente steeds lager wordt. Het verschil hiertussen wordt ook wel renteverlies tijdens de bouw genoemd. Het goede nieuws is wel dat dit aftrekbaar is in uw aangifte inkomstenbelasting. Als u dit renteverlies heeft meegefinancierd in de hypotheek, dan is de rente over dit deel van de hypotheek niet aftrekbaar.
Wilt u meer weten over een bouwdepot en hoe dit voor uw situatie kan werken? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.