Ga naar inhoud

Depotrente en je hypotheek

Je krijgt te maken met depotrente op het moment dat je een bouwdepot hebt afgesloten. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een nieuwbouwhuis of voor de verbouwing van je bestaande woning. Maar wat is depotrente nu precies en waarom ontvang je die? Op deze pagina leggen we het graag aan je uit.

Wat is depotrente?

Depotrente is de rente die je ontvangt over het nog niet uitgegeven geld in een bouwdepot. Je betaalt hypotheekrente en aflossing over het totale bedrag van het door jou verkregen bouwdepot. Bij het begin van de bouw of verbouwing heb je het geld niet ineens nodig. Maar je neemt het geleidelijk op, naar gelang de voortgang van de bouw.  

Over al het geld dat dus nog niet is uitgegeven aan je aannemer, ontvang je van de hypotheekverstrekker rente. Meestal is het rentepercentage gelijk aan het percentage dat je moet betalen over het bouwdepot.

Werking van een bouwdepot

Als je geld leent voor de aankoop van een nieuw huis, komt dit geld in een bouwdepot terecht. Met dit depot kun je de rekeningen voor het nieuwe huis betalen aan de aannemer. In de eerste plaats gaat het dan om de grond waarop de woning komt te staan. Later worden uit dit depot ook de volgende bouwtermijnen (bouwfases) betaald. 

Je start meteen met het betalen van hypotheekrente en aflossing over het volledige bouwdepot. Het geld dat je nog niet besteed hebt aan het nieuwe huis blijft in het bouwdepot staan. Over dat geld ontvang je maandelijks depotrente. Effectief betaal je dus alleen rente over het bedrag dat je al aan het nieuwbouwhuis hebt uitgegeven.

Wil je meer weten over een bouwdepot en hoe dit voor jouw situatie kan werken? Of heb je behoefte aan hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak.We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank