Bouwdepot bij nieuwbouw of verbouwing
Gaat u een nieuwbouwhuis kopen of wilt u uw woning gaan verbouwen? Dan is de kans groot dat u te maken krijgt met een bouwdepot. Maar wat houdt zo’n bouwdepot nu precies in? Op deze pagina gaan we dieper in op een bouwdepot voor nieuwbouw of verbouwing.
Wat is een bouwdepot?
Een bouwdepot ontvangt u als u een hypotheek afsluit voor de aankoop van een nieuwbouwhuis of de verbouwing van uw woning. U moet het eigenlijk zien als een aparte bankrekening die u ontvangt vanuit uw hypotheek. Van die rekening betaalt u de kosten die gemaakt worden voor de bouw of verbouw van uw huis.
Bij een nieuwbouwwoning gaat het dan om de kosten voor de grond waar het huis op staat en voor de volgende bouwfases van het huis. Bij een verbouwing zijn het de kosten die u maakt voor de renovatie of verbouwing zelf. Een bouwdepot blijft in de meeste gevallen 6 tot 24 maanden openstaan.
Over het nog niet opgenomen geld uit een bouwdepot wordt ook rente aan u vergoed. Dit noemen we de depotrente.
Wat mag u uit een nieuwbouw bouwdepot betalen?
Als de grond is aangekocht en de aannemer is gestart met de bouw, moet u de eerste betalingstermijn voldoen. Bij elke nieuwe fase van de bouw van uw woning, moet u een volgende betaaltermijn betalen. Dit is vooraf vastgesteld in de aanneemovereenkomst. Hoeveel verschillende fases en betaaltermijnen er zijn, is voor elk project verschillend. En hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van het tempo van de bouw van uw woning.
Uit het depot mag u alles betalen dat met de onroerende zaken van het huis te maken heeft. Denk daarbij aan de kosten voor het stuccen van het huis, de keuken en bijvoorbeeld de badkamer. Maar dus niet de kosten voor nieuwe gordijnen, een nieuwe eethoek of een zitbank. De hypotheekverstrekker betaalt de factuur die u doorstuurt rechtstreeks aan de aannemer of leverancier. U mag ook uw inkopen van de bouwmarkt indienen, mits het materiaal gebruikt is voor de eigen woning en is voorzien van een betalingsbewijs, bijvoorbeeld een pinbon. Het geld wordt dan op uw betaalrekening teruggestort.
Renteverlies tijdens de bouw
Met een bouwdepot betaalt én krijgt u dus elke maand rente. Helemaal aan het begin vallen die bedragen dus nagenoeg tegen elkaar weg. Maar hoe meer termijnen u al uit uw bouwdepot betaald heeft, hoe minder rente u ontvangt. Dit wordt ook wel renteverlies tijdens de bouw genoemd.
U kunt bij het aangaan van de hypotheek dit renteverlies vooraf al wel meenemen in uw bouwdepot. Zodat u makkelijker de kosten kunt blijven betalen. Let wel op dat dit gedeelte van de hypotheek niet aftrekbaar is in uw aangifte inkomstenbelasting.
Wilt u meer weten over een bouwdepot voor nieuwbouw of een verbouwing? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.