Ga naar inhoud

Bouwdepot bij nieuwbouw of verbouwing

Ga je een nieuwbouwhuis kopen of wil je je woning gaan verbouwen? Dan is de kans groot dat je te maken krijgt met een bouwdepot. Maar wat houdt zo’n bouwdepot nu precies in? Op deze pagina gaan we dieper in op een bouwdepot voor nieuwbouw of verbouwing. Je kunt ons ook direct inschakelen voor hypotheekadvies met betrekking tot een bouwdepot.

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot ontvang je als je een hypotheek afsluit voor de aankoop van een nieuwbouwhuis of de verbouwing van je woning. Je moet het eigenlijk zien als een aparte bankrekening die je ontvangt vanuit je hypotheek. Van die rekening betaal je de kosten die gemaakt worden voor de bouw of verbouw van je huis.

Bij een nieuwbouwwoning gaat het dan om de kosten voor de grond waar het huis op staat en voor de volgende bouwfases van het huis. Bij een verbouwing zijn het de kosten die je maakt voor de renovatie of verbouwing zelf. Een bouwdepot blijft in de meeste gevallen 6 tot 24 maanden openstaan.

Over het nog niet opgenomen geld uit een bouwdepot wordt ook rente aan je vergoed. Dit noemen we de depotrente.

Wat mag je uit een nieuwbouw bouwdepot betalen?

Als de grond is aangekocht en de aannemer is gestart met de bouw, moet je de eerste betalingstermijn voldoen. Bij elke nieuwe fase van de bouw van je woning, moet je een volgende betaaltermijn betalen. Dit is vooraf vastgesteld in de aanneemovereenkomst. Hoeveel verschillende fases en betaaltermijnen er zijn, is voor elk project verschillend. En hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van het tempo van de bouw van je woning. 

Uit het depot mag je alles betalen dat met de onroerende zaken van het huis te maken heeft. Denk daarbij aan de kosten voor het stuccen van het huis, de keuken en bijvoorbeeld de badkamer. Maar dus niet de kosten voor nieuwe gordijnen, een nieuwe eethoek of een zitbank. De hypotheekverstrekker betaalt de factuur die je doorstuurt rechtstreeks aan de aannemer of leverancier. Je mag ook je inkopen van de bouwmarkt indienen, mits het materiaal gebruikt is voor de eigen woning en is voorzien van een betalingsbewijs, bijvoorbeeld een pinbon. Het geld wordt dan op je betaalrekening teruggestort.  

Renteverlies tijdens de bouw

Met een bouwdepot betaal én krijg je dus elke maand rente. Helemaal aan het begin vallen die bedragen dus nagenoeg tegen elkaar weg. Maar hoe meer termijnen je al uit je bouwdepot betaald hebt, hoe minder rente je ontvangt. Dit wordt ook wel renteverlies tijdens de bouw genoemd. 

Je kunt bij het aangaan van de hypotheek dit renteverlies vooraf al wel meenemen in het bouwdepot. Zodat je makkelijker de kosten kunt blijven betalen. Let wel op dat dit gedeelte van de hypotheek niet aftrekbaar is in je aangifte inkomstenbelasting. 

Wil je meer weten over een bouwdepot voor nieuwbouw of een verbouwing? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank