Ga naar inhoud

Is een elektrische fiets hetzelfde als een snorfiets?

Je ziet ze steeds vaker op de weg, zowel de elektrische fiets als de snorfiets. Maar wat is nu eigenlijk het verschil en is een elektrische fiets hetzelfde als een snorfiets? We nemen je mee in de verschillen van de elektrische fiets en snorfiets

Verschil snorfiets en elektrische fiets 

Er zijn een aantal verschillen tussen de snorfiets en de elektrische fiets. Toch is er ook iets wat overeenkomt, namelijk de snelheid. Zowel de elektrische fiets als de snorfiets hebben een maximumsnelheid van 25 km/u. Nu over naar de verschillen. De elektrische fiets wordt gezien als een gewone fiets. Hierbij gelden de verkeersregels van een gewone fiets. De snorfiets valt onder de categorie bromfiets. Als snorfiets bestuurder volg je dan ook de verkeersregels van een bromfiets. Daarbij moet je bij de elektrische fiets de pedalen intrappen om vooruit te komen, bij de snorfiets hoeft dit niet. Die heeft een gashendel en kun je jouw benen stil houden. 

Minimumleeftijd

Om een elektrische fiets te besturen geldt er geen minimumleeftijd en je hebt ook geen rijbewijs nodig. Voor een snorfiets geldt er wel een minimumleeftijd, namelijk 16 jaar. Daarbij heb je ook een bromfietsrijbewijs (AM) nodig.  

Helmplicht

Daarnaast geldt voor de snorfiets sinds januari 2023 een helmplicht, het is dus voor jou en je passagier verplicht om een helm te dragen. Voor de elektrische fiets is dit nog niet verplicht. Het is echter wel aan te raden, want dat is een stuk veiliger. Het is wel de verwachting dat ook voor de elektrische fiets op termijn een helm verplicht wordt. 


Helmplicht snorfiets

Verschil elektrische fiets een speed pedelec 

Zoals gezegd heeft de elektrische fiets een maximumsnelheid van 25 km/u. Naast de elektrische fiets is er ook de speed pedelec, ook wel high speed e-bike genoemd. Deze heeft een snelheid van 45 km/u en valt daarom onder de categorie bromfiets. Voor de speed pedelec is het ook verplicht om een helm te dragen. Daarnaast geldt er een minimumleeftijd van 16 jaar en heb je een bromfietsrijbewijs (AM) nodig.  

Is een verzekering verplicht?  

Het is voor een elektrische fiets niet verplicht om deze WA te verzekeren. Toch is het wel verstandig om je elektrische fiets te verzekeren voor diefstal of bijvoorbeeld schade. Voor een snorfiets of speed pedelec is het wel verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. 

Bereken je premie