Ga naar inhoud

Verkeersregels snorfiets

Veilig op weg met je snorfiets? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de verkeersregels. Welke verkeersborden kom je tegen en waar moet je rekening mee houden, hoe zit het met de plek op de weg, welke kentekens zijn er en natuurlijk niet te vergeten: de helmplicht. We vertellen je graag meer over de verkeersregels die gelden voor de snorfiets. Zo kun je veilig deelnemen aan het verkeer.  

Verkeersborden snorfiets 

Wanneer je onderweg bent met je snorfiets kun je verschillende verkeersborden tegenkomen. Met een snorfiets rijd je op het fietspad of op een fiets/bromfietspad. Je mag deelnemen op de rijbaan als er geen fietspad of fiets/bromfietspad aanwezig is. In sommige steden is het verplicht om als bestuurder van een snorfiets op de rijbaan te rijden. Dit geldt bijvoorbeeld voor steden als Amsterdam en Utrecht. Deze steden hebben dit besloten omdat het fietspad erg druk is en het anders voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Wanneer je als snorfietsbestuurder op de rijbaan deel moet nemen hangt er onder het bord van het fietspad een onderbord. Kijk voor de specifieke regels op de website van jouw gemeente.  

Regels voor elektrische snorfietsen 

Ben je in het bezit van een elektrische snorfiets? Dan gelden dezelfde regels zoals hierboven omschreven. Je maximumsnelheid is 25 km/u, dit houdt in dat je op het fietspad rijdt of op het fiets/bromfietspad. In sommige gevallen is het wel verplicht om te rijden op de rijbaan. Dit moet dan wel duidelijk aangegeven zijn met een verkeersbord.  

Helmplicht  

Het is verplicht om een helm te dragen op een snorfiets. Dit geldt voor jou en je passagier. Lees hier meer over de helmplicht voor je snorfiets

Verzekering voor je snorfiets 

Als je in het bezit bent van een snorfiets is het wettelijk verplicht om deze minimaal WA te verzekeren. Hiermee ben je verzekerd voor schade aan anderen. Je kunt je snorfiets ook verzekeren voor diefstal of voor schade aan je eigen snorfiets na bijvoorbeeld een aanrijding. Lees hier meer over de verschillende snorfietsverzekeringen.  

Bereken je premie