Ga naar inhoud

Snorfiets boetes 2024

Als je op weg gaat met je snorfiets, moet jij je aan de verkeersregels houden. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. Op deze pagina vertellen we je meer over de boetes bij een overtreding met je snorfiets en wat de gevolgen zijn voor je verzekering.  

Boete opgevoerde snorfiets en te hard rijden 

Als je jouw snorfiets opgevoerd hebt en hij gaat daarmee harder dan de toegestane constructiesnelheid van 25 km/u dan riskeer je een boete. De hoogte van het bedrag hangt af van hoe hard je snorfiets gaat. Hieronder een overzicht:  

  • Tot 10 km/u is het boetebedrag €75 excl. administratiekosten 

  • 11 t/m 15 km/u is het boetebedrag €150 excl. administratiekosten 

  • Meer dan 16 km/u is het boetebedrag €250 excl. administratiekosten 

Om te controleren of je snorfiets harder gaat dan de toegestane constructiesnelheid en dus opgevoerd is, wordt je snorfiets op een rollerbank geplaatst. Zo kan de politie exact de snelheid van je snorfiets meten. 

Naast dat het gevaarlijk en illegaal is om met een opgevoerde snorfiets te rijden, heeft het ook gevolgen voor je verzekering. Als je de snorfiets hebt opgevoerd houd je je niet aan de voorwaarden die wij als verzekeraar stellen. Als je schade rijdt met een opgevoerde snorfiets wordt deze niet vergoed. Dit betekent dat je bij schade aan je eigen scooter of aan anderen, zelf verantwoordelijk bent voor de gemaakte kosten.  

Boete rijden zonder helm 

Dragen jij of je passagier geen goedgekeurde helm? Dan riskeer je een boete van €100 excl. administratiekosten. Het is verplicht om een goedpassende en goedgekeurde helm te dragen. Lees hier meer over de helmplicht

Boete rijden zonder rijbewijs 

Als je rijdt zonder rijbewijs riskeer je een boete van €270 excl. administratiekosten. Voor een snorfiets is het verplicht om in het bezit te zijn van een AM-rijbewijs. Je kunt wel alvast een verzekering afsluiten voor je snorfiets als je nog geen rijbewijs hebt, maar het is niet toegestaan om te rijden zonder rijbewijs. Heb je jouw snorfiets wel verzekerd, maar rijd je er op zonder rijbewijs? Dan keert de verzekering geen vergoeding uit bij schade en zul je zelf voor de kosten opdraaien.

Boete rijden zonder verzekering 

Rijden op je snorfiets zonder een verzekering is strafbaar. Als je wel de weg op gaat met je snorfiets zonder verzekering en je wordt aangehouden door de politie is de boete €450 excl. administratiekosten.

Daarnaast controleert het RDW ook of je snorfiets verzekerd is. Als je wel een snorfiets op naam hebt staan, maar deze niet WA-verzekerd is, ontvang je een boete van €420 excl. administratiekosten. De boete van het RDW ontvang je automatisch via de post. Het is dus verstandig om direct een verzekering af te sluiten nadat je jouw snorfiets op naam hebt gezet.  

Bereken je premie