Ga naar inhoud

Zelfrijdende auto en je verzekering

Een volledig zelfrijdende auto, waarbij je niet meer zelf hoeft te sturen of gas te geven, bestaat nog niet. Wel worden auto’s steeds ‘slimmer’. Ze krijgen systemen als automatisch parkeren en cruise control, waardoor de bestuurder zelf minder hoeft te doen. Hoe zo’n zelfrijdende auto werkt en hoe het zit met aansprakelijkheid bij schade, lees je op deze pagina.

Wat is een zelfrijdende auto?

Een zelfrijdende auto is een auto die zichzelf voor honderd procent kan besturen, zonder dat de bestuurder iets hoeft te doen. De auto kan dus zelf sturen, remmen, en op de juiste plaats op de weg blijven. Zo’n zelfrijdende auto wordt ook wel een autonome of zelfstandig rijdende auto genoemd.

Hoe werkt een zelfrijdende auto?

Een zelfrijdende auto heeft systemen die het autorijden ondersteunen. Er zitten sensoren in die de bestuurder waarschuwen als die bijvoorbeeld te dicht langs een stoeprand rijdt. Ook kunnen deze auto’s wegmarkeringen als een middenstreep en zijstrepen ‘zien’ en zorgen dat de auto hierbinnen blijft.

Er zijn ook auto’s die zelfstandig een parkeerplek kunnen vinden en hier inparkeren. Daarnaast zijn er auto’s die vanzelf afremmen als bijvoorbeeld de afstand tot de auto voor je te klein wordt.

Wie is aansprakelijk voor schade bij een zelfrijdende auto?

Als je schade veroorzaakt met een zelfrijdende auto, ben je hiervoor nog steeds zelf aansprakelijk. Systemen voor rijondersteuning, zoals automatisch parkeren, zet je namelijk zelf aan of uit. Hiervoor kun je niet bijvoorbeeld de fabrikant van de zelfrijdende auto aansprakelijk stellen.

Ook blijf je verantwoordelijk om zelf het verkeer in de gaten te houden als je deze systemen gebruikt. Hoewel er auto’s zijn die bijvoorbeeld automatisch afremmen als er iets of iemand voor staat, kan het eens gebeuren dat het systeem hapert. Op zulke momenten is het belangrijk dat je goed oplet en zelf ingrijpt wanneer het nodig is.

Een zelfrijdende auto verzekeren

Je kunt een zelfrijdende auto gewoon verzekeren. Dit kan met een autoverzekering: je hebt geen speciale verzekering nodig. Bij Univé heb je voor je slimme auto de keuze uit de verzekeringen WA, WA+ en All Risk. Welke verzekering het beste bij jouw auto past, hangt af van de auto en jouw wensen. Weet wel dat het wettelijk verplicht is om je auto minimaal WA te verzekeren.

Met een WA-verzekering ben je verzekerd tegen schade aan anderen. Als jouw zelfrijdende auto bijvoorbeeld tegen een andere auto aan rijdt tijdens het automatisch inparkeren, ben je verzekerd tegen de schade aan de andere auto. Schade aan je eigen auto is niet verzekerd. Deze autoverzekering is geschikt voor auto’s van 9 jaar en ouder. 

Met een WA+ verzekering ben je niet alleen verzekerd tegen schade aan anderen, maar ook sommige vormen van schade aan je eigen auto. Je krijgt een vergoeding bij diefstal, brand of ruitschade van je auto. Ook ben je verzekerd tegen schade door loslopende dieren en heb je een jaar nieuwwaardegarantie. Deze verzekering is een goede keuze voor auto’s tussen de 6 en 9 jaar oud. 

Een All Risk verzekering is de meest volledige autoverzekering die wij aanbieden. Hiermee ben je namelijk verzekerd tegen schade aan anderen én schade aan je eigen auto. Ook als je deze schade per ongeluk zelf hebt veroorzaakt. Deze verzekering is geschikt voor auto’s die minder dan 6 jaar oud zijn. 

Verzeker je auto met Univé

Of je nu een hypermoderne zelfrijdende auto hebt of een ouder model: een goede autoverzekering is belangrijk. Je auto minimaal WA verzekeren is bovendien verplicht. Bij Univé vind je de autoverzekering die past bij jouw auto en jouw wensen.

Je sluit bij Univé in een handomdraai jouw autoverzekering af via onze website. Daarbij kun je ook meteen de aanvullende dekkingen afsluiten die jij wilt. Je ziet daarnaast direct welke premie er bij jouw verzekering hoort.

Bereken je premie