Ga naar inhoud

Het zebrapad: hoe zat het ook alweer?

Ze zijn er tegenwoordig niet alleen in zwart wit, maar ook in alle kleuren van de regenboog: het zebrapad. We kennen dit ook als de voetgangersoversteekplaats. Het kan best handig zijn om even het geheugen op te frissen als het gaat om de regels bij een zebrapad. Univé neemt je hierin mee.  

Verkeersboetes en het zebrapad 

Volg je de verkeersregels van het zebrapad niet op? Dan kan je een verkeersboete krijgen. We zetten de bedragen van de verschillende boetes voor je op een rijtje: 

  • Geen voorrang verlenen aan voetgangers of bestuurders van een gehandicaptenvoertuig op een zebrapad: € 420,-. 

  • Stilstaan of parkeren op of minder dan vijf meter van een zebrapad: € 110,-. 

  • Inhalen vlak voor of bij een zebrapad: € 160,-. 

Lees ook: Boete voor het niet verlenen van voorrang.

Verschil tussen een zebrapad en oversteekplaats 

Het verschil tussen het zebrapad en een oversteekplaats zit in twee dingen: de wegmarkering en de voorrangsregels. Een oversteekplaats herken je aan de strepen die langs beide zijden lopen. Die laten zien waar voetgangers langs kunnen.  

Bij een zebrapad krijgen de voetgangers dus voorrang. Bij een oversteekplaats krijgen ze dat niet.  

Stoplicht en zebrapad 

Soms tref je een zebrapad aan in combinatie met een stoplicht. Het zebrapad heeft in zo’n geval geen functie, tenzij het stoplicht niet werkt. Dat kan soms verwarrend werken. De regel hierin is altijd dat een stoplicht leidend is. Volg dan ook die instructies op. Dit geldt voor zowel auto’s, als voor voetgangers.  

Meer weten over dit onderwerp? 

Lees dan ook eens busbaan of fietsstrook.