Ga naar inhoud

Wanneer dekt de autoverzekering de schade niet?

Als jouw auto schade oploopt, wil je graag weten of jouw autoverzekering de schade vergoedt. Je schade is namelijk niet in alle gevallen gedekt. Je zult dan zelf de kosten moeten betalen. Op deze pagina lees je wanneer je autoverzekering een autoschade niet dekt.

Waarom dekt de autoverzekering niet alle schade?

Als je een autoverzekering afsluit, ga je akkoord met de voorwaarden die hierbij horen. Hierin staan situaties waarin schade wel vergoed wordt, zoals schade door de schuld van een andere partij (indien bekend). Maar er zijn ook situaties waarin autoschade niet door een ongeluk is ontstaan, maar bijvoorbeeld door jouw eigen opzettelijke toedoen. De verzekering betaalt de schade dan niet.

Een autoverzekering is bedoeld om eventuele onbedoelde slachtoffers te beschermen en materiële schade te dekken. Daarom is minimaal een WA-verzekering verplicht als je een auto hebt.

Situaties waarin je geen schadevergoeding krijgt

Er zijn verschillende situaties waarin Univé de schade niet vergoedt. Deze zijn vastgelegd in de voorwaarden.

Je auto moet aan een aantal technische eisen voldoen voordat hij de weg op mag in Nederland. Een auto moet daarom altijd een geldige APK hebben voordat je ermee mag rijden. Heb je die niet, maar ga je toch de weg op en loop je schade op? Dan vergoedt de verzekering deze niet.

Als je met je auto rijdt op een circuit, zoals Zandvoort of de Nürburgring, wordt schade niet vergoed. Als het circuit onderdeel uitmaakt van de openbare weg wordt de schade ook niet gedekt.

Als je met jouw auto meedoet aan evenementen waarbij snelheid belangrijk is, zoals een race of een training ervoor, is je auto tijdens deze activiteit niet verzekerd. Je kunt voor je autoverzekering wel deelnemen aan evenementen waarbij snelheid niet belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan een puzzelrit of een rijvaardigheidstraining.

Als je in je auto rijdt terwijl dat wettelijk gezien niet mag, ben je niet verzekerd voor schade. Denk bijvoorbeeld aan:

● rijden zonder geldig rijbewijs;

● rijden onder invloed van alcohol of drugs;

● rijden terwijl je jouw bloed, adem of urine niet wil laten testen;

● rijden met een begeleider die niet voldoet aan de regels voor 2toDrive bij begeleid rijden.

Bij het afsluiten van een particuliere autoverzekering geef je in de meeste gevallen aan dat je de auto gebruikt voor privédoeleinden. Als je jouw auto toch verhuurt aan een ander of hem gebruikt voor andere doeleinden zoals bezorging, krijg je niets vergoed bij schade.

Naast de eerder genoemde voorbeelden is er nog een aantal andere situaties waarin je geen vergoeding krijgt van de autoverzekering:

● Je krijgt schade in een land dat niet vermeld staat op de groene kaart. De groene kaart krijg je bij het afsluiten van een autoverzekering.

● Je auto is in beslag genomen.

● Je vervoert gevaarlijke stoffen.

● Je rijdt in een auto die uitgesloten is op basis van de voorwaarden. Denk aan een auto die geen geldige APK-keuring heeft..

● Je auto raakt beschadigd door een natuurramp, zoals een vulkaanuitbarsting, aardbeving of een overstroming.

● Je auto raakt beschadigd door een geweldsincident, zoals rellen, staking, gewapend conflict of oorlog. Schade als gevolg van terrorisme is wel vergoed.

De hierboven genoemde uitsluitingen gelden voor alle dekkingen van de Univé autoverzekering.

Wat moet ik doen als mijn schade niet gedekt is?

Wanneer je autoverzekering aangeeft de schade niet te betalen omdat deze niet gedekt is, zul je de schade zelf moeten betalen.

Afhankelijk van het bedrag van de schade, kan het lonen om de schade hoe dan ook zelf te betalen. Of de verzekering de schade wel of niet dekt, maakt dan niet uit. Bij het claimen van een schade zak je op de bonus-malusladder en ga je meer premie betalen. Als de schade zo klein is dat de kosten van herstel lager zijn dan de stijgende premie, kun je er bewust voor kiezen om de schade zelf te betalen. Meld de schade wel altijd bij je verzekeraar en meld dat je de schade zelf betaalt.

Kies de juiste verzekering voor jouw situatie

Bij Univé kun je kiezen uit 3 verschillende soorten autoverzekeringen, plus de aanvullende dekkingen van jouw keuze. Je kunt kiezen uit:

WA

WA plus

All Risk

Afhankelijk van jouw auto en jouw situatie, kies je de best passende autoverzekering. Weet je niet zeker welke autoverzekering het beste past bij jou? Doe dan de Autocheck. Je kunt daarna direct je premie berekenen.

Bereken je premie