Ga naar inhoud

Alarmnummers Europa

Ga je met de auto naar het buitenland? Dan is het handig om te weten welk nummer je moet bellen bij een noodgeval.

Als je een ongeluk of verkeersongeval meemaakt, bel je direct het alarmnummer 112. Dit nummer kun je gebruiken in alle landen van de EU. Het nummer werkt ook in Albanië, Bosnië-Herzegovina, IJsland, Kosovo, Liechtenstein, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Servië, Turkije en Zwitserland.

  Verwar een noodgeval niet met autopech. Iedereen met een autoverzekering van Univé kan bij autopech de Univé alarmcentrale bellen. Bijvoorbeeld als je autoschade hebt waardoor je niet verder kunt rijden. Wij zorgen voor de reparatie of oplossing van het probleem. De alarmcentrale is 7 dagen per week 24 uur per dag beschikbaar op het telefoonnummer +31 592 348 112.

  Tip: sla het alarmcentralenummer op in je telefoon. Of schrijf het op een briefje en leg dit in de auto. Mocht de batterij van je telefoon leeg zijn, dan kan iemand anders voor jou bellen.

  Algemene alarmnummers in Europa

  Is de situatie niet levensbedreigend?

  In dat geval bel je in Nederland altijd met telefoonnummer 0900-8844 om hulp in te schakelen. Elk land heeft zo’n nationaal nummer voor hulp die niet spoedeisend is. Zoek het voor je naar het buitenland vertrekt op en zet het in jetelefoon.

  Andere EU-noodnummers

  Er bestaan naast het Europese alarmnummer 112 nog meer algemene EU-noodnummers:

  • 116006: voor slachtoffers van criminaliteit.
  • 116000: bij vermissing van kinderen. Dit nummer is actief in alle 27 EU-landen.
  • 116111: voor kinderen die hulp zoeken.
  • 116123: voor psychische hulp..
  • 116117: voor vragen over niet-spoedeisende medische hulp.