Veilig in het verkeer
- Veilig auto slepen
- SCM alarm
- Auto inbraak
- Lifehammer
- Autorijden met slippers
- Kind voorin de auto
- Victor veilig
- Airbag verplicht
- Dashcam en je autoverzekering
- Gevarendriehoek
- Achteruit inparkeren
- Rij mono
- lema ema cursus alcohol
- Alarmsysteem auto
- Kinderzitjes
- Veiligheidshesje
- Beslagen autoramen
- Blaastest
- EHBO doos
- Met de auto in het water beland
- Waarschuwingslampjes dashboard
- OBD-stekker
- Autogordel verplicht
- Rijden onder invloed
- Brandblusser
- BOB
Airbag verplicht
Alle nieuwe auto’s hebben tegenwoordig airbags. Airbags zorgen voor extra veiligheid als je een auto-ongeluk krijgt. Maar zijn airbags verplicht en altijd veilig om te gebruiken? En hoe werken ze precies?
Wat is een airbag en hoe werkt die?
Een airbag is een soort opgevouwen zak die bijvoorbeeld in het stuur van je auto zit. Er zitten sensoren in die de impact van een botsing of een plotselinge remactie meten. Als je plotseling heel hard moet remmen (zoals bij een aanrijding) dan springt de zak uit het stuur. Deze vult zich met lucht en vormt een kussen tussen jou en het dashboard. Zo beschermt de airbag je hoofd en bovenlichaam bij een frontale botsing. Dat vergroot je veiligheid tijdens het autorijden.
De airbag in het stuurwiel noemen we een frontale airbag. Ook voor de bijrijder is zo’n voor-airbag aanwezig. Daarnaast zijn er nog laterale airbags of zij-airbags. Die beschermen inzittenden tegen een zijdelingse botsing.
Mag je met uitgeschakelde airbags rijden?
Airbags zitten in de auto voor de veiligheid, maar ze zijn in Nederland niet verplicht. Je kunt er dus voor kiezen om een of meerdere airbags uit te schakelen. Of om deze zelfs helemaal te laten verwijderen. Dat laatste kan nodig zijn als je bijvoorbeeld een sportstuur in je auto wilt laten plaatsen. Neem hierbij goed in overweging wat de risico’s hiervan zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje, een airbag is dan geen overbodige luxe.
Airbags en kinderen
Voor jonge kinderen die in een kinderzitje voor in de auto zitten, kunnen airbags juist heel gevaarlijk zijn. Het openklappen van een airbag kan bij hen tot verstikking leiden. Plaats je een kinderzitje op de passagiersstoel tegen de rijrichting in, dan moet je de front airbag uitschakelen. Bekijk in het instructieboekje van je auto hoe je dit op de juiste manier doet.
Heb je een in de rijrichting geplaatst kinderzitje en staat er niets over in de handleiding? Dan is het ook verstandig om de front airbag uit te schakelen. Zo’n airbag is namelijk lang niet altijd afgestemd op de lengte en het postuur van een kind. Is het niet mogelijk om in jouw auto de front airbag uit te zetten? Plaats de passagiersstoel dan zo ver mogelijk naar achteren.
Het lampje van mijn airbag brandt
Verschijnt er op je dashboard een oranje of rood airbag-lampje? En blijft dit tijdens het rijden branden? Dat kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen betekent het airbag-lampje een storing. We raden je daarom aan om bij het branden van dit lampje een afspraak in te plannen bij je garage. Zo weet je zeker dat je helemaal veilig de weg op kan.
Kan ik zelf een airbag kopen?
In een aantal gevallen is het goed om je airbag te laten vervangen of te repareren. Bijvoorbeeld wanneer je airbag is opengeklapt na een aanrijding. Je kunt eenvoudig online zelf een airbag kopen. Dan raden we wel aan om de reparatie of vervanging van je airbag te laten uitvoeren door een specialist. De kosten voor de reparatie of vervanging van je airbag verschillen per auto en kunnen van € 150 tot wel € 1200 lopen.
Lees ook: wat moet je doen na een aanrijding met de auto?
Extra zekerheid in de auto met aanvullende dekkingen
Wil je naast extra veiligheid ook extra zekerheid hebben in de auto voor je inzittenden? Dan kun je bij je Univé Autoverzekering als aanvullende dekking een inzittendenverzekering afsluiten. Naast deze aanvullende dekking heeft Univé ook andere aanvullende dekkingen.
Lees over de aanvullende dekkingen
We hebben meer tips over veilig in het verkeer rijden.