Ga naar inhoud

Het uitlijnen van je auto

Heb je tijdens het rijden het gevoel dat de auto niet helemaal recht vooruitrijdt en dus scheef gaat? Of dat de auto lichter of zwaarder stuurt dan normaal? Dan kan het zijn dat de auto niet goed uitgelijnd is. Dit betekent dat de wielen niet in dezelfde lijn rijden. De rechtervoorband zit dan niet precies voor de rechterachterband, of andersom. 

Wat je hiertegen kan doen lees je op deze pagina van Univé. 

Wat betekent het uitlijnen van een auto? 

Rijd je op een rechte autoweg zonder wind en laat je het stuur los? Dan zou de auto in principe rechtuit moeten blijven rijden. Doet de auto dit niet? Dan moet de auto uitgelijnd worden. Dit kun je laten doen door de garage of dealer waar je de auto laat onderhouden. Zij zetten de wielen van de auto weer in de juiste hoek. Dus weer precies achter elkaar. Dit gebeurt met professionele apparatuur en sensoren. Voor deze klus hoef je niet lang te wachten: het duurt vaak maar een minuut of 30. 

Wanneer moet een auto worden uitgelijnd? 

Rijdt jouw auto gewoon recht? Dan is het slim om de banden jaarlijks of elke 20.000 kilometer te laten uitlijnen. Goed uitgelijnde banden gaan namelijk langer mee. Daarnaast verbruikt jouw auto ook minder brandstof.  

Wat zijn de kosten voor het uitlijnen van een auto? 

Wil je jouw banden laten uitlijnen of balanceren? Dan brengt dit natuurlijk ook kosten met zich mee. Deze verschillen per garage en per bandensoort. Online vind je daarom prijzen tussen de €10 en €25 per band. Wil je niet verrast worden? Vraag dan vooraf bij je garage wat het gaat kosten. 

Onderhoud van uw auto 

Goede banden zijn een belangrijk onderdeel van een goed onderhouden auto. Wist je dat je veel onderhoud aan de auto zelf kunt uitvoeren? Denk bijvoorbeeld aan het wisselen van de ruitenwissers en het meten van je bandenprofiel. Voor het uitlijnen en balanceren van je banden is het wel slim om een garage te bezoeken. 

Veilig op weg met Univé 

Bij Univé vinden we verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Daarmee krijg je inzicht in je rijgedrag en leer je veiliger rijden. Je kunt een premiekorting van maximaal 10% verdienen op je autoverzekering. Dat is Veilig op Weg van Univé.