Ga naar inhoud

Je tank leegrijden

Het is voor de meeste mensen geen hobby: moeten tanken. Maar rijden met een lege tank gaat natuurlijk niet. Hoeveel liter brandstof er in je auto gaat is afhankelijk van je auto. Maar hoeveel kilometer kun je eigenlijk nog rijden met een (bijna) lege tank? En hoeveel kilometer kan je nog rijden met je reserve tank? Dat leggen we uit. 

Hoe lang kun je rijden met een volle tank? 

Er zijn verschillende soorten brandstof zoals benzine, diesel of LPG. Natuurlijk rijden er ook steeds meer auto’s elektrisch. Verschillende soorten brandstof kunnen ook weer verschillende typen hebben, zoals bij benzine Euro 95 en Super 98.   

Hoe lang je met een volle tank kunt rijden is afhankelijk van een aantal zaken: 

  • Je rijgedrag 

  • De inhoud van de tank 

  • De conditie van je auto 

  • Het soort brandstof dat je tankt 

Benieuwd hoe je zo lang mogelijk met een tank brandstof rijdt? Lees dan meer over milieubewust rijden.

De reservetank 

Als je tank-lampje gaat branden, rij je verder op je reservetank. Hoeveel kilometer je met je reservetank kunt rijden verschilt per auto. Je vindt dit in het instructieboekje van je auto. In de meeste gevallen heb je nog ongeveer vijf liter brandstof over in je reservetank. De meeste auto’s kunnen daar nog ongeveer 50 kilometer op rijden.  

Om te voorkomen dat je plotseling stilstaat met alle gevolgen van dien, kun je dus beter op tijd gaan tanken. Brandstof mag dan misschien wat kosten, maar de kosten voor het laten repareren van een brandstoffilter zijn een stuk hoger.  

Mijn auto start niet meer 

Is je tank leeg en wil je auto niet meer (goed) starten of rijden? Dat kan een aantal oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met je brandstoffilter. Wanneer je altijd tot het laatste moment wacht met tanken kan het zijn dat je brandstoffilter vervangen moet worden. Er zit dan te veel vuil in dat filter, het stapelt zich namelijk op. 

Andere oorzaken kunnen zijn: 

  • Een defecte brandstofpomp

  • Een defecte brandstofleiding 

  • Te weinig brandstof 

Tanken in het buitenland 

Ben je met de auto op vakantie in het buitenland? Let dan tijdens het tanken goed op. Het kan in het buitenland allemaal net even anders gaan. Zo kan de naam van de brandstof afwijken van de naam die jij gewend bent.  

In Duitsland kun je bijvoorbeeld ook heel gemakkelijk biodiesel tanken. Dit is daar goedkoper dan de gewone diesel. Maar biodiesel is voor heel veel dieselauto’s niet geschikt.  

Lees meer over het tanken in het buitenland

De motor hapert  

Breng je auto veilig tot stilstand als je merkt dat je motor hapert bij een lege tank. Vroeger kregen bestuurders een bekeuring bij stoppen met lege tank op de vluchtstrook. Lukt het niet om op een veilige plek stil te gaan staan? Maak dan gebruik van je gevarendriehoek. Draag een veiligheidshesje bij het verlaten van je auto en laat voorbijgangers weten dat je stilstaat.  

Univé Pechhulp helpt je op weg 

Het kan natuurlijk ook zijn dat je verkeerd hebt getankt. Start je motor dan niet. 

Ben je verzekerd bij Univé en heb je de aanvullende dekking Pechhulp? Schakel dan pechhulp in als je niet meer verder kunt rijden bij een lege tank of bij verkeerd tanken. Heb je nog geen Pechhulp?  

Meer over pechhulp