Ga naar inhoud

Alles over uw remweg tijdens het rijden

In het verkeer bent u niet alleen afhankelijk van uzelf, maar ook van andere weggebruikers. Een essentieel onderdeel hiervan is dat u zich bewust bent van uw remweg. Het kan voorkomen dat u in een onverwachte situatie terecht komt die u over het hoofd zag. In zo’n dergelijke situatie is het belangrijk om te weten hoe u hier het beste op kunt reageren.  

De remweg van de auto berekenen 

We kunnen de remweg omschrijven als de tijd tussen het remmen tot aan de daadwerkelijke stilstand. Hierbij spelen weersomstandigheden, uw snelheid en uw reactievermogen een belangrijke rol. Wanneer u uitgaat van ‘normale’ omstandigheden, kunt u uw remweg gemakkelijk zelf berekenen.  

Bij een droog/normaal wegdek kunt u het volgende aanhouden: 

  • Bij 30 km/u is uw remafstand 13 meter 

  • Bij 50 km/u is uw remafstand 28 meter 

  • Bij 80 km/u is uw remstand 53 meter 

  • Bij 120 km/u is uw remafstand 104 meter 

Wanneer u te maken krijg met slechte weersomstandigheden, heeft dit invloed op uw remweg. Neem bijvoorbeeld aquaplaning bij overmatige regenval op de weg. U verliest op dit moment de grip over uw autobanden doordat er een waterfilm ontstaat tussen de weg en de banden van uw auto. U ‘glijdt’ dan letterlijk over de weg en u heeft op dit moment geen contact meer met het wegdek. Het is daarom bij slechte weersomstandigheden belangrijk om extra alert te zijn op uw remweg! 

Reactieafstand en de remweg 

Moet u tijdens het rijden plotseling remmen? Zorg er dan voor dat u op een gepaste afstand blijft rijden. Hierbij kunt u het beste gebruik maken van de reactieafstand. Dit is de tijd die u nodig heeft voor het herkennen van het gevaar tot het moment dat u het rempedaal indrukt. Wanneer u de reactiesnelheid wilt berekenen kunt u hiervoor een vaste formule aanhouden. U deelt uw snelheid door tien en vermenigvuldigt deze met drie. Het getal wat hier uitkomt, geeft uw reactieafstand aan in meters.  

Rekenvoorbeeld bij het rijden van 80 km/u: (80/10)x 3= 24 meter 

Remafstand en de remweg 

In het verkeer is het belangrijk om voldoende afstand te houden van de automobilist voor u. Niet alleen voor uw eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van uw medeweggebruikers. Voor de juiste afstand berekent u gemakkelijk uw eigen remafstand. Neem hiervoor de snelheid die u op dat moment rijdt en deel deze door tien. Vermenigvuldig deze uitkomsten vervolgens met elkaar en deel dit geheel door 10. Het getal wat hieruit komt, geeft uw remafstand aan in meters. 

Rekenvoorbeeld bij het rijden van 80 km/u: 80/10= 8, 8 x 10= 80, 80/2= 40 meter 

Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met externe factoren. Is het slecht weer? Rijdt u op een slecht wegdek? Dit kan invloed hebben op uw remafstand. 

De stopafstand van de auto 

De reactieafstand en de remafstand vormen samen de stopafstand. Hierbij wordt er gekeken naar de totale afstand die de auto aflegt tussen het remmen tot het moment dat uw voertuig stilstaat. U berekent de stopafstand door een optelsom te maken van de reactieafstand en de remafstand. 

Rekenvoorbeeld bij het rijden van 80km/u: remweg 40 meter + reactietijd 24 meter = 64 meter stopafstand. 

Veilig rijden en remmen 

Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Bij veilig rijgedrag ontvangt u als beloning maximaal 10% korting op uw totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.