Ga naar inhoud

Wat is een ongevallen inzittenden verzekering?

Een ongevallen inzittenden verzekering is een aanvullende verzekering die je kunt afsluiten bij de autoverzekering. Is er sprake van blijvende invaliditeit of overlijden na een ongeval met de auto? Dan keert de ongevallen inzittenden verzekering een vast bedrag uit. Dit geldt voor alle passagiers, inclusief de bestuurder. Lees meer over de dekking, de voor- en nadelen en het verschil met een schadeverzekering inzittenden.

Ongevallen inzittenden verzekering: dekking

Een ongevallen inzittenden verzekering (OIV) biedt alleen dekking bij blijvende invaliditeit en overlijden. Heb je door een auto-ongeval dus ander letsel opgelopen, zoals een botbreuk of psychische klachten? Dan wordt dit niet vergoed. Dit geldt ook voor schade aan spullen. Denk aan: je bagage, kleding of andere waardevolle spullen. Daarnaast krijg je bij blijvende invaliditeit of overlijden een vast bedrag uitgekeerd. Of je dit geld nou uitgeeft aan medische zorg of het op je spaarrekening zet: je mag zelf bepalen hoe je het besteed. De hoogte van dit bedrag staat altijd op je polis vermeld.

Heb ik een ongevallen inzittenden verzekering nodig?

Een ongevallen inzittenden verzekering is niet verplicht, maar wel handig om te hebben. Raak je betrokken bij een ongeval en heb je daardoor blijvend letsel opgelopen? Dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Denk aan: medische kosten, het wegvallen van een inkomen, aanpassingen in het huis, huishoudelijke hulp etc. In zo'n geval biedt de ongevallen inzittenden verzekering dus financiële hulp. 

Voor- en nadelen van de ongevallen inzittenden verzekering

Een ongevallen inzittenden verzekering biedt veel voordelen, maar er zijn ook nadelen:

Voordelen:

  • Je krijgt financiële steun bij blijvende invaliditeit en overlijden.
  • Alle passagiers zijn gedekt, inclusief de bestuurder.
  • Je mag het uitgekeerde bedrag zelf besteden.

Nadelen:

  • Je krijgt een vast bedrag uitgekeerd bij blijvende invaliditeit of overlijden. Zijn de kosten van de schade hoger dan het uitgekeerde bedrag? Dan krijg je dat niet vergoed.
  • Schade aan spullen of ander letsel worden niet vergoed.

Twee soorten inzittendenverzekeringen: OIV en SVI

Wist je dat er naast de ongevallen inzittenden verzekering ook een schadeverzekering inzittenden (SVI) is? Deze dekking is ook alleen maar aanvullend af te sluiten bij een autoverzekering. Beide dekkingen lijken veel op elkaar, maar toch zijn er verschillen. Dit zijn de belangrijkste:

  • De ongevallen inzittenden verzekering geldt alleen voor blijvende invaliditeit en overlijden. De schadeverzekering inzittenden geldt ook voor schade aan spullen en ander letsel. Zoals een whiplash, botbreuk of psychische klachten.
  • De ongevallen inzittenden verzekering keert één bedrag uit bij een ongeval. De schadeverzekering inzittenden vergoedt de daadwerkelijke schade.

Inzittendenverzekering bij Univé

Bij Univé bieden we alleen de schadeverzekering inzittenden aan. Hiermee heb je namelijk volledige dekking bij een ongeval. Schade aan spullen of letsel zoals nek- en rugklachten worden ook vergoed. Daarnaast betalen we de werkelijke schade (tot max. € 1.000.000), waardoor je nooit voor financiële verassingen komt te staan. Je sluit de inzittendenverzekering al af vanaf € 4,56 per maand.

Bereken je premie