Ga naar inhoud

Dit zijn de musthaves voor in jouw auto

Voor je met je auto de weg op gaat, is het verstandig om te controleren of je een aantal verplichte spullen in jouw auto hebt liggen. Andere spullen zijn niet verplicht, maar kunnen jouw trip wel een stuk comfortabeler, veiliger of gemakkelijker maken. Dit zijn de musthaves voor in jouw auto.

Verplicht in de auto

In tegenstelling tot veel andere landen in Europa, zijn er weinig spullen die je verplicht in de auto moet hebben in Nederland: alleen een rijbewijs en het kentekenbewijs. Kun je deze niet overhandigen aan de politie als je aangehouden wordt? Dan riskeer je een boete van € 55,- tot € 160,- exclusief € 9,- administratiekosten.

Een gevarendriehoek is niet verplicht. Maar als je stil komt te staan langs de weg met pech, moet je de alarmlichten aanzetten. Zijn deze stuk? Dan is een gevarendriehoek wel verplicht.

Verstandig om in de auto te hebben

Naast de verplichte spullen, zijn er ook een aantal items die goed van pas kunnen komen. Bijvoorbeeld bij een ongeval of in de file. We zetten een aantal situaties op een rij.

Je denkt er liever niet te veel over na, maar het kan gebeuren dat je in een auto-ongeluk terecht komt. Met deze voorwerpen in de auto kun je ergere situaties voorkomen: 

  • Brandblusser, waarmee je beginnende branden kunt blussen, zoals bij de motor
  • EHBO-doos, waarmee je eerste hulp kunt verlenen of ontvangen
  • Lifehammer, waarmee je de ruit kunt inslaan als je in het water ligt met de auto
  • Veiligheidshesje, waarmee je goed zichtbaar bent als je uitstapt

Zit je in een noodsituatie? Bel dan altijd 112.

Het kan gebeuren dat je de sleutel in het contact stopt en omdraait, maar de motor niet wil starten. Je hebt dan vaak een lege accu. Als je startkabels meeneemt in de auto, kun je samen met een andere weggebruiker ervoor zorgen dat je motor weer kan starten. Zo kun je veilig naar de garage rijden om het probleem te laten verhelpen.

Als een van je koplampen of achterlichten het niet meer doet, mag je niet meer rijden in het donker. Daarom is het verstandig om een set reserveverlichting in de auto te hebben. Als je tijdens jouw aanhouding de lamp direct kunt vervangen, kun je een boete voorkomen.

Als je stil komt te staan terwijl het buiten flink warm of juist erg koud is, kun je de tijd comfortabeler doorkomen met een aantal spullen.

  • Bij hitte: Een fles water en een paraplu voor schaduw als je uitstapt.
  • Bij vrieskou: een reflecterende deken, een aansteker, een leeg blik en theelichtjes. De reflecterende deken houdt je warm. Door theelichtjes aan te steken en in het blik te plaatsen, maak je een warmtebron die zo’n 4 uur verwarmt.
  • Bij beide situaties: een telefoon en oplader, zodat je de hulpdiensten of pechhulp kunt bereiken.

Als het buiten gevroren heeft, is de kans groot dat jouw autoruit bevroren is. Je bent verplicht ervoor te zorgen dat je een goed zicht hebt door jouw ruiten. Houd daarom een ijskrabber in de auto, waarmee je jouw ruiten snel ijsvrij kunt maken.

Als je contactlenzen of een bril draagt, is het verstandig om een reservebril of lenzenset bij je te hebben. Zo ben je ervan verzekerd dat je goed kunt zien als je de auto bestuurt, wat er ook gebeurt.

Met de auto op vakantie in Europa

Ga je met de auto op vakantie in Europa? Controleer dan goed welke spullen je in deze landen verplicht in de auto moet hebben. Ook als je alleen op doorreis bent. Heb je deze spullen niet bij je en wordt je aangehouden? Dan kun je een hoge boete krijgen. Deze populaire vakantielanden hebben andere regels dan Nederland: