Ga naar inhoud

Fietsendrager op de auto: alles dat u moet weten

Wanneer u een weekendje weg gaat, kan het heerlijk zijn om één of meerdere (elektrische) fietsen met u mee te nemen. U heeft bij het vervoeren van fietsen een auto met fietsendrager nodig. Met een fietsenrek achterop de auto zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Er zijn ongetwijfeld vragen bij u opgekomen zoals: wat mag ik vervoeren op een fietsendrager? Of hoe ver mag een fiets uitsteken op de auto? We leggen u graag uit waar u op moet letten tijdens het rijden met fietsendrager.

Welke soort fietsendrager past bij mij?

Er zijn verschillende manieren waarop u uw fietsen kunt vervoeren. U kunt fietsen vervoeren op het dak, of op een fietsenrek achterop de auto. Voor elk van deze manieren zijn er verschillende soorten fietsendragers. We zetten deze voor u op een rijtje:

  • Trekhaakdrager: één van de meest gangbare manieren om één of meerdere fietsen vervoeren is toch wel de fietsendrager op de trekhaak. Deze fietsendrager is gemakkelijk te bevestigen op uw trekhaak, mits de trekhaak over voldoende draagvermogen beschikt. Deze moet zowel het gewicht van de fietsendrager zelf als het gewicht van de fietsen kunnen dragen. Voor een trekhaakdrager heeft u natuurlijk wel een trekhaak nodig op uw auto. U leest hier meer over hoe u een trekhaak kunt monteren.

  • Achterklepdrager: wanneer u geen trekhaak heeft of u heeft al een caravan of aanhanger aan uw trekhaak bevestigd, kunt u kiezen voor de achterklepdrager. Deze wordt aan de achterklep van de auto bevestigd. Zo heeft u toch een goede fietsendrager zonder trekhaak. Hierbij dient u wel goed op te letten welk type achterklepdrager er op uw type auto past, omdat deze per maat kunnen verschillen. De achterklepdrager is een lichte fietsendrager en kan daarom maar een beperkt aantal fietsen dragen.

  • Fietsendrager voor elektrische fiets: een elektrische fiets is vaak een stuk zwaarder dan een reguliere fiets. Er dient dan dus extra rekening gehouden te worden met het draagvermogen van de drager. Speciale fietsendragers voor de elektrische fiets hebben bredere wielgoten en een groter draagvermogen dan reguliere fietsendragers.

  • Dakdrager: met een fietsendrager op het dak van de auto blijft uw achterklep vrij toegankelijk en bovendien hoeft u geen trekhaak te monteren op uw auto. Ook kunt u met een dakdrager nog een aanhanger, zoals een caravan, vervoeren. Dakdragers zijn vaak te bevestigen op de dakrails van de auto. Heeft u die niet, dan kunt u hiervoor een speciale dakdrager aanschaffen. Dakdragers zijn per soort fiets te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan een kinderfiets of juist een volwassen model. Dat maakt de dakdrager minder flexibel dan andere fietsendragers, omdat er dan slechts één formaat fiets op de fietsendrager past. Bovendien is het plaatsen van de fietsen op de dakdrager geen gemakkelijke klus en vergt het enige kracht.

  • Fietsendrager op aanhanger of caravan: indien u al een aanhanger of caravan vervoert met bijvoorbeeld uw trekhaak, kunt u ook kiezen voor speciale fietsendragers die u kunt plaatsen op uw caravan of op uw aanhanger.

Hoeveel kilo mag op een fietsendrager

Het maximale gewicht van de fietsen op een fietsendrager hangt af van een aantal factoren. Natuurlijk moet u rekening houden met het type fietsendrager dat u gebruikt. Een trekhaakdrager kan doorgaans bijvoorbeeld meer gewicht aan dan een achterklepdrager.

Bij de trekhaak moet u rekening houden met de maximale kogeldruk die het draagvermogen bepaalt. Een trekhaakdrager weegt al gauw rond de 20 kilo. Gemiddeld weegt een fiets 18 kilo. Wanneer u twee fietsen wilt vervoeren, moet u rekening houden met een maximale kogeldruk van 60 kilo. De kogeldruk van uw trekhaak vindt u op het typeplaatje van de trekhaak.

Rijden met fietsendrager

Het is van belang om de regels te weten als het gaat om het rijden met fietsendrager. Zo voorkomt u het oplopen van eventuele verkeersboetes. Wij beantwoorden een aantal vragen voor u over uw fietsendrager.

Bij het rijden met fietsendrager is het, als uw fietsendrager uw kenteken blokkeert, verplicht om te rijden met een witte kentekenplaat. Deze kunt u bestellen bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Lees meer over de witte kentekenplaat.

Nee, uw trekhaak mag niet meer gewicht dragen dan de maximale kogeldruk. Check voor het rijden met de fietsendrager dus de maximale kogeldruk van uw trekhaak.

De fietsen mogen aan weerszijden van de auto niet meer dan 20 cm uitsteken. Lees ook over rijden met uitstekende lading.

Wanneer een fietsendrager niet is voorzien van een lichtbalk en/of ruimte voor een witte kentekenplaat, dient er een extra lichtbalk en kentekenplaat bevestigd te worden aan de drager. Fietsendragers blokkeren naast het zicht op het kenteken, ook het zicht op de autoverlichting. Het is daarom verplicht om voor de juiste verlichting te zorgen.

Fietsendrager op auto laten zitten

U kunt uw fietsendrager in principe op uw auto laten zitten. Verstandig is het echter niet. Een fietsendrager is gemakkelijk te bevestigen en daarmee dus ook gemakkelijk te verwijderen. Om diefstal te voorkomen kunt u een slot gebruiken voor uw fietsendrager, of deze weer opbergen in uw huis of auto. Bovendien is het niet goed voor de trekhaak om voor langere periode een lading op de trekhaak te laten staan.

U kunt de fietsendrager ook op de auto laten zitten tijdens het rijden. Of het echter praktisch is om te rijden met een lege fietsendrager is natuurlijk een ander verhaal.

Veilig op weg met Univé

Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Bij veilig rijgedrag krijgt u als beloning maximaal 10% korting op uw totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.

Wij hebben ook informatie over rijden met een aanhanger