Ga naar inhoud

Auto op waterstof

Een auto op waterstof is in feite een elektrische auto. Maar er is wel één groot verschil. En dat zit hem in de manier waarop de energie wordt opgeslagen. Hoe werkt een waterstof auto nu precies en wat zijn de voor- en nadelen van zo’n auto? Lees hier het antwoord op al uw vragen. 

Hoe werkt een waterstof auto? 

Een waterstof auto haalt zijn energie uit waterstof. Die waterstof wordt niet verbrand, maar er vindt een chemische reactie plaats. Dat zorgt ervoor dat er energie in de vorm van elektriciteit vrijkomt. En die elektriciteit dient als voeding voor de elektromotoren. 

Bij een waterstofauto kunt u net zo snel tanken als bij benzine of gas. Daarbij bestaat de uitstoot uit de uitlaat alleen uit waterdamp. Zeer milieuvriendelijke technologie toch? 

De voordelen van waterstofauto’s 

Wat zijn nu de voordelen van het rijden op waterstof? We hebben ze voor u op een rijtje gezet: 

  • Een waterstofauto is net zo snel volgetankt als een benzine- of dieselauto. 
  • De actieradius is hoog (hoger dan bij elektrische auto’s) en komt in de buurt van die van een benzine- of dieselauto. 
  • De accu is kleiner dan bij een elektrische auto en is tijdens de productie minder belastend voor het milieu. 

De nadelen van een auto op waterstof 

Helaas is niet alles even ideaal en praktisch aan een waterstofauto. De nadelen zijn als volgt: 

  • Er is veel meer energie nodig voor de productie van waterstof dan dat er vrijkomt als de waterstof in de auto wordt omgezet in energie. 
  • Er zijn nog maar weinig plekken in Nederland waar u waterstof kunt tanken. 
  • Het aanbod van waterstofauto’s is nog niet zo groot. 
  • De prijzen van die auto’s liggen ook nog eens zeer hoog. Meestal zijn ze twee keer zo duur als auto’s met een verbrandingsmotor. Ook zijn ze nog een stuk duurder dan elektrische auto’s. 

Gaat de waterstofauto de oplossing worden voor de toekomst als het aankomt op duurzaam rijden? De tijd zal het leren. Het aanbod van waterstofauto’s zal de komende jaren ongetwijfeld een groei doormaken en er komen steeds meer autoproducenten met plannen voor een eigen model.   

Wij hebben meer tips voor uw auto.