Ga naar inhoud

Met de auto op de boot of ferry

Als je op vakantie gaat met de auto, kan het voorkomen dat je een boot of ferry nodig hebt om op je eindbestemming te komen. Dat kan lijken als een flinke opgave, maar niets is minder waar. Je wordt namelijk door het gehele proces heen geleid door de veerbootmaatschappij. Hoe het in zijn werk gaat, lees je op deze pagina. 

Je auto op de ferry parkeren 

Om met de auto op vakantie te gaan naar bijvoorbeeld Engeland, zul je je auto op een ferry moeten zetten. Hoe dat precies in zijn werk gaat, krijg je te horen bij het boeken van jouw ticket. Je krijgt allerlei informatie over hoe de reis gaat verlopen en wat je moet doen met jouw auto. In grote lijnen is dit proces voor iedere bootreis hetzelfde.

Als je op je bestemming bent aangekomen, zal de omroeper op de boot automobilisten vragen naar hun voertuigen te gaan. Er zullen na het aanmeren diverse medewerkers aanwezig zijn om de auto’s van de boot te begeleiden. Je krijgt vanzelf een signaal als het jouw beurt is om de boot af te rijden. Hierna kun je de aankomsthaven verlaten en je autoreis vervolgen. 

Wordt mijn auto vastgezet? 

Over het algemeen wordt jouw auto niet vastgezet op de boot. Het is voldoende om jouw auto in de eerste versnelling te zetten of in de park-modus als je met een automaat rijdt. Wanneer de maatschappij verwacht dat de overtocht te ruig wordt, zal de reis worden geannuleerd of verzet. Het is daarom vrijwel nooit nodig om de auto’s vast te zetten op de boot. 

Mag ik met mijn huurauto op de veerboot? 

Of het mogelijk is om jouw huurauto mee te nemen op de veerboot, hangt af van de organisatie waar je de auto huurt. In veel gevallen vinden verhuurders het niet prettig dat hun auto’s meegenomen worden op veerboten, omdat het risico op schade hoger is. Daarom verbieden sommige verhuurders dit zelfs. Er zijn ook verhuurders die het wel toelaten. Vaak betaal je dan een hogere prijs, omdat je een extra verzekering af moet sluiten. 

Wat is verzekerd als ik schade oploop op de boot? 

Wanneer je jouw auto op de boot parkeert, zul je merken dat er niet veel ruimte zit tussen de auto’s. Mensen zullen langs de auto’s lopen om naar een ander dek te gaan. Daarbij is het mogelijk dat er krasjes ontstaan in jouw auto. Als je nieuwe krassen in je lak vindt na de boottocht, zonder een achtergelaten briefje, dan is het lastig om schade te verhalen. Met een All Risk autoverzekering is de schade gedekt. 

Bereken je premie