Ga naar inhoud

Auto-inbraak: wat moet ik doen?

Bij een inbraak in uw auto kunnen kostbare spullen of onderdelen meegenomen worden. Wat is verzekerd? Wat moet u doen als er is ingebroken in uw auto? En wat doet Univé voor u?

Auto-inbraak? Volg het Stappenplan

Nadat u heeft ontdekt dat er is ingebroken in uw auto en er spullen of accessoires missen, is het belangrijk dat u onderstaande stappen zo snel mogelijk volgt:

  • Stap 1: Aangifte auto-inbraak bij de politie. Doe direct aangifte in de plaats waar de inbraak heeft plaatsgevonden of online bij de politie met uw DigiD. Houd uw kentekenbewijs en rijbewijs bij de hand voor de aangifte. En zorg ervoor dat u een kopie van de aangifte krijgt voor uw schademelding.
  • Stap 2: Auto-inbraak melden bij Univé online in de Univé-App of via Mijn Univé. Of meld uw schade via onze klantenservice: 0592-349249. U hoeft geen Europees Schadeformulier in te vullen.
  • Stap 3: Heeft u ruitschade door de inbraak? Maak een afspraak met de Univé- schadehersteller bij u in de buurt. U hoeft ruitschade niet bij Univé te melden.

Kijk voor meer informatie in het schade stappenplan.

Inbraak auto in het buitenland

Als er in het buitenland is ingebroken in uw auto, is het belangrijk dat u direct aangifte doet bij de politie in de plaats van de auto-inbraak. Zorg dat u een kopie van de aangifte ontvangt.

Volg daarna alsnog de stappen uit het stappenplan.

Uw auto verzekeren tegen inbraak

Met de WA+ (Beperkt Casco) of All Risk (Volledig Casco) autoverzekering is uw auto verzekerd tegen auto-inbraak. Schade aan uw auto ontstaan door de inbraak wordt vergoed tot maximaal het bedrag dat op uw polis staat. Wanneer er sprake in van ruitschade is dat ook verzekerd.

Met een WA autoverzekering bent u niet verzekerd tegen inbraak in de auto. U leest hier wat het verschil is tussen een WA+ en een All Risk verzekering.

Gestolen accessoires

Bij een WA+ of All Risk verzekering zijn accessoires standaard meeverzekerd tot maximaal € 3.000. Heeft u een hoger bedrag verzekerd voor uw accessoires, dan vergoeden we maximaal dat bedrag. U ontvangt daarvoor de vervangingswaarde.

Voor audio- en navigatie apparatuur vergoeden wij de nieuwwaarde als ze jonger zijn dan 3 jaar. Bij apparatuur die ouder is dan 3 jaar vergoeden wij een percentage van de huidige nieuwwaarde. De tabel vindt u in de voorwaarden van de autoverzekering.

Gestolen spullen uit de auto

Spullen, zoals een laptop of zonnebril, die u in de auto heeft laten liggen, vallen niet onder uw autoverzekering. Dat geldt ook voor losse navigatie-apparatuur of uw telefoon. Hiervoor kunt u een inboedelverzekering met buitenshuis-dekking afsluiten.

Wat doet Univé voor u?

Nadat u bij Univé heeft gemeld dat u een auto-inbraak heeft gehad, ontvangt u meestal binnen 4 dagen bericht van Univé. U kunt uw schademelding volgen in de Univé App  of in Mijn Univé.

Univé vergoedt de schade aan uw auto alleen wanneer u de schade laat herstellen door een Univé-schadehersteller. Heeft u gekozen voor “Eigen keuze schadeherstelbedrijf” bij het afsluiten van uw autoverzekering, dan hoeft u geen gebruik te maken van de Univé Schadehersteller. Het eigen risico dat vermeld staat op uw polis wordt van het schadebedrag afgetrokken. Dat moet u zelf betalen.

Univé SchadeService: uw schade snel hersteld

Heeft u schade door de auto-inbraak, dan staan door heel Nederland schadeherstelbedrijven van Univé SchadeService klaar. Zij helpen u namens Univé weer op weg. Ook vindt u in de Univé-app de door Univé geselecteerde schadehersteller bij u in de buurt.

De schadehersteller die is aangesloten bij de Univé SchadeService herkent u aan onderstaand vignet.

Partners Univé Schade Service

Keyless entry

Steeds meer mensen hebben een auto met keyless entry. Door het signaal van uw autosleutel op te vangen en dit te versterken, kunnen dieven uw auto eenvoudig openen. Dit wordt relay attack genoemd. Keyless entry diefstal komt steeds vaker voor en is met een WA+ of All Risk verzekering gedekt. Dat geldt ook voor autodiefstal.

Gevolgen voor uw no-claimkorting

De schade door een auto-inbraak heeft geen gevolgen voor uw opgebouwde schadevrije jaren en uw no-claimkorting. U gaat dus niet meer premie betalen voor uw autoverzekering.

Preventietips om een auto-inbraak te voorkomen

Wij geven u een aantal tips om de kans dat er wordt ingebroken in uw auto te beperken.

  • Laat geen waardevolle spullen in uw auto liggen. En als het een keer zo uitkomt dat de spullen wel in de auto achterblijven, zorg dan dat ze van buitenaf niet zichtbaar zijn.
  • Blijft een laptop of telefoon achter in de auto, schakel dan bluetooth en WIFI uit. Hiermee verkleint u de kans dat de apparatuur waargenomen wordt.
  • Laat een laptopsafe inbouwen om waardevolle spullen op te bergen.
  • Laat uw dashboardkastje open staan en dek de laadruimte van een stationcar niet af. Zo is duidelijk dat er niets te halen valt.
  • Schakel het autoalarm in.
  • Heeft u keyless entry? Laat dan uw zendsleutel beveiligen. Voorkom onderschepping van het signaal door de sleutel in huis goed op te bergen, bijvoorbeeld in een afsluitbaar blikje.