Ga naar inhoud

Mijn auto is gestolen: wat moet ik doen?

Ontdekken dat uw auto gestolen is, is ronduit vervelend. En het maakt voor een dief niet uit of uw auto nieuw of tweedehands is. Wat moet u doen bij autodiefstal? En wat doet Univé voor u?

Auto gestolen, wat nu? Volg het Stappenplan

Heeft u ontdekt dat uw auto of onderdelen van uw auto gestolen zijn? Volg dan zo snel mogelijk de onderstaande stappen:

 • Stap 1: Aangifte bij de politie. Doe direct aangifte in de plaats waar uw auto gestolen is of doe dit telefonisch bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen en Transportcriminaliteit, telefoon 088-0087444. Houd uw kentekenbewijs en rijbewijs bij de hand voor de aangifte. En zorg ervoor dat u een kopie van de aangifte krijgt voor uw schademelding.
 • Stap 2: Bel zo snel mogelijk het Vermiste Objecten Register (VOR): 055-7410001. Daar maakt men de autodiefstal bekend bij alle landelijke opsporingsdiensten.
 • Stap 3: Meld de diefstal van uw auto bij Univé online in de Univé-App of via Mijn Univé. Of u meldt uw schade via onze klantenservice: 0592-349249. Wij schorten uw autoverzekering dan voor u op. U hoeft geen Europees Schadeformulier in te vullen.

Kijk voor meer informatie in het schade stappenplan.

Gestolen auto in het buitenland

Als uw auto gestolen wordt in het buitenland, is het belangrijk direct aangifte te doen bij de politie in de plaats van de autodiefstal. Hoe sneller u aangifte doet, hoe groter de kans dat uw auto nog in de buurt is. De politie maakt de autodiefstal internationaal bekend. Zorg dat u een kopie van de aangifte ontvangt.

Volg daarna alsnog de stappen uit het stappenplan.

Uw auto verzekeren tegen diefstal

Met de WA Plus (Beperkt Casco) of All Risk (Volledig Casco) verzekering van Univé is uw auto verzekerd tegen autodiefstal of diefstal van onderdelen, bijvoorbeeld een katalysator, en joyriding.

Is uw auto WA verzekerd, dan wordt diefstal en joyriding niet vergoed.

Wat doet Univé voor u?

Nadat u bij Univé heeft gemeld dat uw auto of onderdelen zijn gestolen, schorten wij direct uw autoverzekering op. U bent dan geen premie meer verschuldigd. Meestal ontvangt u binnen 4 dagen bericht van Univé. U kunt uw schademelding volgen in de Univé App of in Mijn Univé.

Wij wachten 30 dagen met het uitbetalen van de schade. Misschien wordt uw auto nog terug gevonden. Voor deze dagen ontvangt u een vergoeding van € 15,- per dag voor een vervangende auto.

Wordt uw auto binnen 30 dagen teruggevonden, dan is die weer van u. Eventuele schade die is ontstaan door de diefstal, wordt vergoed.

Is uw auto na 30 dagen niet teruggevonden, dan vergoeden wij de diefstal op basis van total loss. Wordt uw auto na 30 dagen alsnog teruggevonden, dan verkopen wij de auto.

Waarde van uw auto

Hoe de waarde van uw gestolen auto wordt bepaald, hangt af van de keuze die u heeft gemaakt bij het afsluiten van uw autoverzekering. U vindt op uw polis in Mijn Univé of de Univé-app hoe u verzekerd bent. Dat kan zijn:

 • Vergoeding op basis van nieuwwaarde. Dit geldt voor nieuwe auto’s die minder dan 12 maanden oud zijn of u heeft voor uw nieuwe auto de nieuwwaarderegeling uitgebreid tot maximaal 3 jaar.
 • Vergoeding op basis van aanschafwaarde. Dit geldt voor tweedehands auto’s die minder dan 5 jaar oud zijn bij aankoop bij een BOVAG garage of merkdealer.
 • Vergoeding op basis van vervangingswaarde. Dit geldt als de nieuwwaarde- of aanschafwaarderegeling niet van toepassing is.

Uitgebreide uitleg over de waardebepaling kunt u nalezen in de voorwaarden van de autoverzekering.

Alarm-eisen voor een dure auto

Voor dure auto’s vanaf € 85.000 (inclusief accessoires) en auto's die jonger zijn dan 5 jaar geldt een alarmeis. Uw auto is alleen verzekerd voor diefstal of joyriding als uw auto voorzien is van:

 • een Kiwa SCM goedgekeurd voertuigvolgsysteem inclusief jamming detectie of
 • een Kiwa SCM goedgekeurde TV01 peilzender of 
 • een vergelijkbaar voertuigvolgsysteem dat door de fabrikant of merkdealer is ingebouwd.

Uiteraard moet het alarmsysteem ingeschakeld zijn en beschikken over een actief abonnement. Ook moet het systeem gekoppeld zijn aan een alarmcentrale en een geldig certificaat hebben. Bij diefstal of joyriding vragen wij om dit certificaat.

Keyless entry

Steeds meer mensen hebben een auto met keyless entry. Door het signaal van uw autosleutel op te vangen en dit te versterken, kunnen dieven uw auto openen en er mee wegrijden. Dit wordt relay attack genoemd. Keyless entry diefstal komt steeds vaker voor en is met een WA+ of All Risk verzekering gedekt. Dat geldt ook voor auto inbraken.

Gevolgen voor uw no-claimkorting

Schade door diefstal van uw auto, onderdelen of joyriding, heeft geen gevolgen voor uw opgebouwde schadevrije jaren en uw no-claimkorting

Preventietips om diefstal te voorkomen

In Nederland worden nog steeds veel auto’s gestolen. Wij geven u een aantal tips om de kans op diefstal te beperken.

 • Parkeer uw auto op een goed verlichte plaats en daar waar mensen lopen. Bij voorkeur op het eigen erf.
 • Parkeren bij een stoeprand? Draai uw wielen naar de stoeprand toe. Dat maakt wegrijden moeilijker.
 • Laat de auto in het stuurslot vallen. Dat doet u door aan uw stuur te draaien nadat u de sleutel eruit heeft gehaald.
 • Het gebruik van een extern stuurslot of pedaalslot maakt het voor dieven lastiger.
 • Koppel uw auto, indien mogelijk, aan een app zodat de locatie opgevraagd kan worden.
 • Graveer het kenteken in de autoruiten. Dat maakt het doorverkopen door dieven een stuk lastiger.
 • Laat een Kiwa SCM goedgekeurd alarm inbouwen.
 • Heeft u keyless entry? Laat dan uw zendsleutel beveiligen. Voorkom onderschepping van het signaal door de sleutel in huis goed op te bergen, bijvoorbeeld in een afsluitbaar blikje.

Kentekencheck bij aankoop auto

Bent u van plan een andere auto te kopen? Doe dan vooraf de RDW kentekencheck. Met deze tool ziet u of de gegevens van de auto kloppen inclusief een gestolen auto check.