Ga naar inhoud

Mijn auto is gestolen: wat moet ik doen?

Ontdekken dat je auto gestolen is, is natuurlijk ontzettend vervelend. Maar wat moet je doen bij autodiefstal? En wat doet Univé voor jou?

Kijk voor meer informatie in het schade stappenplan.

Gestolen auto in het buitenland

Is je auto gestolen in het buitenland? Doe dan direct aangifte bij de politie in de plaats van de autodiefstal. Hoe sneller je aangifte doet, hoe groter de kans dat je auto nog in de buurt is. De politie maakt de autodiefstal vervolgens internationaal bekend. Vraag ook in het buitenland altijd om een kopie van de aangifte.

Volg daarna alsnog de stappen uit het stappenplan.

Je auto verzekeren tegen diefstal

Met de WA Plus of All Risk autoverzekering van Univé is je auto verzekerd tegen autodiefstal (of diefstal van onderdelen) en joyriding.

Is je auto WA verzekerd, dan worden diefstal en joyriding niet vergoed.

Wat doet Univé voor je bij autodiefstal?

Nadat je de autodiefstal meldt, schorten we direct je autoverzekering op. Je hoeft dan geen premie meer te betalen. Doorgaans/Hierover krijg je binnen 4 dagen bericht van Univé. Je volgt je schademelding in de Univé App of in Mijn Univé.

We wachten 30 dagen met het uitbetalen van de schade, omdat je auto misschien nog wordt teruggevonden. In deze periode krijg je een vergoeding van € 15,- per dag voor een vervangende auto.

Wordt je auto binnen 30 dagen teruggevonden, dan krijg je hem terug. Univé vergoedt eventuele schade die is ontstaan door de diefstal.

Is je auto na 30 dagen niet teruggevonden, dan vergoeden wij de diefstal op basis van total loss.

Wordt je auto na 30 dagen alsnog teruggevonden, dan verkopen we de auto.

Waarde van je auto

De waarde van je gestolen auto, hangt af van de keuze die u heeft gemaakt bij het afsluiten van de autoverzekering. Op je in Mijn Univé of de Univé-app staat hoe je verzekerd bent. Er zijn 3 mogelijkheden:

 • Vergoeding op basis van nieuwwaarde: voor nieuwe auto’s die minder dan 12 maanden oud zijn of je hebt de nieuwwaarderegeling uitgebreid tot maximaal 3 jaar
 • Vergoeding op basis van aanschafwaarde: voor tweedehands auto’s die jonger dan 5 jaar oud zijn bij aankoop via een BOVAG-garage of merkdealer
 • Vergoeding op basis van vervangingswaarde: als de nieuwwaarde- of aanschafwaarderegeling niet van toepassing is

Uitgebreide uitleg over de waardebepaling lees je in de voorwaarden van je autoverzekering.

Alarm-eisen voor dure auto's

Voor dure auto’s vanaf € 85.000 (inclusief accessoires) en auto's jonger dan 5 jaar geldt een alarmeis. Je auto is alleen verzekerd voor diefstal of joyriding als je auto is voorzien van:

 • Een Kiwa SCM goedgekeurd voertuigvolgsysteem inclusief jamming detectie
 • Een Kiwa SCM goedgekeurde TV01 peilzender
 • Een vergelijkbaar voertuigvolgsysteem ingebouwd door de fabrikant of merkdealer

Uiteraard moet het alarmsysteem ingeschakeld zijn en over een actief abonnement beschikken. Ook moet het systeem gekoppeld zijn aan een alarmcentrale en een geldig certificaat hebben. Bij diefstal of joyriding vragen we om dit certificaat.

Keyless entry

Steeds auto’s hebben keyless entry. Door het signaal van uw autosleutel op te vangen en dit te versterken, openen dieven uw auto om ermee weg te rijden. Dit heet relay attack. Keyless entry diefstal komt regelmatig voor en is gedekt met je WA+ of All Risk autoverzekering. Ook auto-inbraken zijn gedekt.

Gevolgen voor je no-claimkorting

Schade door diefstal van je auto, onderdelen of joyriding, heeft geen gevolgen voor je opgebouwde schadevrije jaren of je no-claimkorting.

Preventietips: autodiefstal voorkomen

In Nederland worden nog steeds veel auto’s gestolen. Wij geven je een aantal tips om de kans op diefstal te beperken.

 • Parkeer je auto op een goed verlichte plaats en daar waar mensen lopen. Bij voorkeur op het eigen erf.
 • Parkeren bij een stoeprand? Draai je wielen altijd naar de stoeprand toe, dat maakt wegrijden moeilijker.
 • Laat de auto in het stuurslot vallen. Daarvoor draai je aan het stuur nadat je de sleutel eruit hebt gehaald.
 • Een extern stuurslot of pedaalslot maakt het voor dieven lastiger om je auto te stelen
 • Koppel je auto aan een app waarmee je de locatie kan opvragen
 • Graveer het kenteken in de autoruiten, zodat dieven je auto moeilijker kunnen doorverkopen
 • Laat een Kiwa SCM goedgekeurd alarm inbouwen.
 • Heeft je auto keyless entry? Laat dan de zendsleutel beveiligen. Voorkom onderschepping van het signaal door de sleutel in huis goed op te bergen, bijvoorbeeld in een afsluitbaar blikje.

Kentekencheck bij aankoop auto

Ben je van plan een andere auto te kopen? Doe vooraf de RDW kentekencheck, daarmee zie je of de gegevens van de auto kloppen. Je ziet meteen of de auto gestolen is.