Ga naar inhoud

Mijn auto is gestolen: ben ik verzekerd?

Als je auto is gestolen, ontvang je niet automatisch een vergoeding van je verzekeraar. Of je bent verzekerd tegen autodiefstal, hangt namelijk van de dekking van je autoverzekering af. Ook moet je voertuig in sommige gevallen voldoen aan bepaalde beveiligingseisen. Wat je moet doen als je auto is gestolen en wanneer je verzekerd bent, lees je op deze pagina.  

Auto gestolen: wat moet je doen? 

Is je auto gestolen? Volg dan zo snel mogelijk de volgende stappen: 

Kijk voor meer informatie in het schade stappenplan.

Auto gestolen in het buitenland 

Is je auto gestolen in het buitenland? Doe dan direct aangifte bij de politie in de plaats van de diefstal. De lokale politie maakt de autodiefstal vervolgens internationaal bekend. Vraag in het buitenland altijd een kopie van de aangifte. Volg daarna stap 2 en 3 uit het stappenplan.  

Autodiefstal en je verzekering 

Met de WA+ (Beperkt Casco) en All Risk (Volledig Casco) ben je verzekerd tegen autodiefstal of diefstal van auto-onderdelen. Met de WA-autoverzekering is je auto niet verzekerd tegen diefstal.  

Wat krijg je vergoed voor je gestolen auto? Met de WA+ en All Risk dekking ontvang je: 

 • Nieuwwaarderegeling voor nieuwe auto’s 
  Is je auto minder dan 12 maanden oud en ben je de eerste eigenaar? Dan ontvang je het eerste jaar gratis de nieuwaarderegeling. Hiermee wordt de showroomprijs van je auto vergoed bij autodiefstal. In ruil voor extra autopremie kun je deze regeling verlengen tot 3 jaar.  

 • Aanschafwaarderegeling voor tweedehands auto’s 
  Bij diefstal van tweedehands auto’s (via een BOVAG-garage, merkdealer of leasemaatschappij) ontvang je het eerste jaar gratis de aanschafwaarderegeling. Hiermee wordt het aankoopbedrag van je auto vergoed. Je kunt ervoor kiezen om de aanschafwaarderegeling, in ruil voor extra premie, te verlengen met 2 jaar. In dit geval moet je bij het afsluiten van je verzekering kiezen voor 3 jaar.  

 • Vervangingswaarde 
  Als de nieuwwaarderegeling of aanschafregeling (na 1 of bij verlenging 3 jaar), is verlopen, vergoeden we de vervangingswaarde. Dit is het bedrag wat je nodig hebt om je auto, in de huidige staat, te vervangen. Dit wordt ook wel de dagwaarde genoemd.  

Schade door diefstal van je auto of auto-onderdelen heeft geen invloed op je opgebouwde schadevrije jaren of je no-claimkorting.  

Alarmeisen voor duurdere auto’s 

Voor dure auto’s vanaf € 85.000 (inclusief accessoires), die jonger dan 5 jaar zijn, geldt een alarmeis. Je auto is dan alleen verzekerd voor diefstal of joyriding als je auto is voorzien van: 

 • Een Kiwa SCM goedgekeurd voertuigvolgsysteem inclusief jamming detectie 

 • Een Kiwa SCM goedgekeurde TV01 peilzender 

 • Een vergelijkbaar voertuigvolgsysteem ingebouwd door de fabrikant of merkdealer 

Het alarmsysteem moet ook ingeschakeld zijn en over een actief abonnement beschikken. Ook moet het systeem gekoppeld zijn aan een alarmcentrale en een geldig certificaat hebben. Bij diefstal of joyriding vragen we om dit certificaat. 

Wat doet Univé voor je bij autodiefstal? 

Nadat je de autodiefstal meldt, schorten we direct je autoverzekering op. Je hoeft dan geen premie meer te betalen. We wachten 30 dagen met het uitbetalen van de schade, omdat de kans bestaat dat je auto nog wordt teruggevonden. In deze periode krijg je een vergoeding van € 15,- per dag voor een vervangende auto. 

Wordt je auto binnen 30 dagen teruggevonden? Dan krijg je deze terug en vergoedt Univé mogelijke schade die is ontstaan door de diefstal. Als je auto na 30 dagen niet is teruggevonden, vergoeden wij de diefstal op basis van total loss.  

Preventietips: autodiefstal voorkomen 

Dit kun je zelf doen om de kans te verkleinen dat je auto gestolen wordt: 

 • Parkeer je auto op een goed verlichte plek en in het zicht van huizen. Bij voorkeur op je eigen erf. 

 • Heb je een nieuwe auto? Maak gebruik van een app waarmee je de locatie kunt opvragen.  

 • Een extern stuurslot of pedaalslot maakt het voor dieven lastiger om je auto te stelen. 

 • Graveer het kenteken in de autoruiten, zodat dieven je auto moeilijker kunnen doorverkopen. 

 • Laat een Kiwa SCM goedgekeurd alarm inbouwen. 

 • Heeft je auto keyless entry? Bewaar de autosleutels altijd minimaal 6 meter van je auto en op een veilige plek in je huis.  

 • Laat je autosleutels beveiligen door je dealer.  

Je auto verzekeren tegen diefstal 

Wil je dat jouw auto goed verzekerd is tegen autodiefstal? Kies dan voor een WA+ of All Risk autoverzekering van Univé. 

Sluit je autoverzekering af Bereken je premie