Ga naar inhoud

Diefstal uit jouw auto zonder braakschade

Zijn jouw spullen uit je auto gestolen, maar is er geen braakschade? Dan vraag je je misschien af of je de kosten vergoed kunt krijgen uit jouw autoverzekering. Op deze pagina leggen we uit wat je moet doen en waar je recht op hebt. 

Auto-inbraak en jouw verzekering 

Is er ingebroken in jouw auto en is er schade? Dan wordt deze vergoed uit de autoverzekering. Hiervoor moet je WA+ (Beperkt Casco) of All Risk (Volledig Casco) verzekerd zijn.  

Je autoverzekering biedt een vergoeding na een inbraak in jouw auto. Je moet wel aangifte doen en dit kunnen aantonen bij de verzekeraar. Vraag bij je aangifte daarom bewijs van de politie dat je aangifte hebt gedaan. Dan kun je mogelijk een schadevergoeding krijgen. Dit is een van de plichten die je hebt bij schade. 

Inboedelverzekering 

Als je een inboedelverzekering hebt met buitenshuisdekking, zijn de spullen die uit jouw auto gestolen worden ook verzekerd. Maar ook hierbij is de voorwaarde dat de auto op slot stond en er braakschade is. Is er geen braakschade? Dan kun je helaas ook geen vergoeding krijgen van deze verzekering. 

Aangifte doen 

Het is belangrijk om aangifte van auto-inbraak te doen bij de politie, ook als er geen braakschade is en je niets vergoed krijgt. Door jouw aangifte kan de politie de dader opsporen. Als zij diegene arresteren, kun je mogelijk de schade op de dader verhalen. 

Je kunt de online aangifte op de website van de politie starten. Na het invullen van een aantal vragen dien je de aangifte in door met jouw DigiD in te loggen. Het is ook mogelijk om aangifte te doen bij het politiebureau of door  te bellen met 0900 - 8844. 

Het is niet nodig om 112 te bellen als je erachter komt dat er ingebroken is in jouw auto, tenzij je de dader op heterdaad betrapt. 

Diefstal uit de auto voorkomen 

Je wil natuurlijk het liefst voorkomen dat er ingebroken wordt in jouw auto en jouw spullen gestolen worden. Met deze tips maak je de kans op inbraak zo klein mogelijk. 

Controleer altijd of je auto goed op slot zit. Als er ingebroken wordt terwijl jouw auto niet op slot stond, is er sprake van eigen schuld en kan de verzekering de schadevergoeding afwijzen. 

Zorg ervoor dat jouw auto goed beveiligd is. Met een autoalarm kun je de inbreker afschrikken voordat deze ervandoor gaat met jouw spullen. Benieuwd of jouw auto een alarm heeft? Als het goed is heb je een certificaat gekregen. Je kunt ook bij Kiwa checken of er een certificaat is voor jouw auto. 

Het is handig om waardevolle spullen uit de auto te halen als je de auto parkeert en weggaat. Daarmee maak je het voor de inbreker niet aantrekkelijk om in te breken in jouw auto. Laat de kastjes in de auto open, zodat de dief ziet dat er niets te halen is. 

Heb je een slimme deurbel met een camera? Zorg dat de bel duidelijk zichtbaar is en gericht is op jouw auto. Dit kan een inbreker afschrikken. Let wel op dat je de openbare weg niet filmt. Lees ook de regels voor camerabeveiliging rondom het huis. 

Auto verzekeren tegen inbraak met Univé 

Het komt nog vaak voor dat er ingebroken wordt in een auto en er wél schade is. Met een WA+ of All Risk verzekering van Univé ben je verzekerd voor de schade die jouw auto oploopt. Je kunt gemakkelijk en snel de passende autoverzekering afsluiten voor jouw situatie en jouw premie berekenen. 

Bereken je premie