Stoppen met roken

Stoppen met roken

Wilt u stoppen met roken maar lukt het u niet? Dan kunt u hiervoor terecht bij uw huisarts. Deze helpt u met korte stopadviezen. Of u kunt het stoppen-met-rokenprogramma volgen. U krijgt de kosten vergoed vanuit de basisverzekering.

Vergoeding stoppen met roken vanuit de basisverzekering

Korte stopadviezen

Korte stopadviezen zijn vaak eenmalig en u krijgt geen medicijnen voorgeschreven. U kunt een stopadvies krijgen van:

 • uw huisarts - u betaalt hiervoor geen eigen risico
 • uw verloskundige (als het onderdeel is van de verloskundige zorg) - u betaalt hiervoor geen eigen risico
 • uw medisch specialist - u betaalt hiervoor wel eigen risico.

Intensieve behandelingen volgens het stoppen-met-rokenprogramma

 U kunt ook intensiever begeleid worden, in een groep of individueel. In de meeste gevallen bieden huisartsen het stoppen-met-rokenprogramma volgens de zorgmodule Stoppen met Roken aan. De behandelingen vallen niet onder uw eigen risico.
Het stoppen-met-rokenprogramma bestaat uit:

 • behandelingen
 • zelfzorggeneesmiddelen: nicotinevervangende middelen - pleisters, smelttabletten, zuigtabletten en kauwgom*
 • medicijnen: Bupropion (Zyban) en Varenicline (Champix), op recept van uw (huis)arts*.

* De kosten hiervan worden alleen vergoed als onderdeel van het programma en vallen dan onder uw eigen risico.


Zelfzorggeneesmiddelen en medicijnen

Bestel uw medicijnen en zelfzorggeneesmiddelen via de Nationale Apotheek, de Thuisapotheek of eFarma. Voor de medicijnen heeft u een doktersrecept nodig.  Uw zorgaanbieder schrijft een recept uit en stuurt dit naar één van de drie apotheken. Herhaalrecepten bestelt u daarna eenvoudig zelf online.

U kunt ook naar een andere apotheek gaan, maar dan betaalt u een deel van de nota zelf. In de maximale vergoedingen niet-gecontracteerde zorgaanbieders ziet u hoe hoog uw maximale vergoeding dan is.  

Heeft u een Univé Zorg Vrij polis? Dan krijgt u ook bij uw eigen apotheek een volledige vergoeding voor uw medicijnen en zelfzorggeneesmiddelen.

Chronisch zieken en stoppen met roken-begeleiding

Bent u chronisch ziek? Dan kunt u deelnemen aan gecontracteerde zorgprogramma’s voor:

 • Diabetes mellitus, type 2
 • COPD (chronisch obstructieve longziekte, een verzamelnaam voor de longaandoening chronische bronchitis en longemfyseem)
 • VRM (Vasculair risicomanagement)
 • astma (als u 16 jaar en ouder bent).

Begeleiding bij het stoppen met roken is soms onderdeel van het zorgprogramma waaraan u deelneemt. U betaalt hiervoor geen eigen risico.

Wat moet u zelf betalen?

 • Eigen risico stoppen-met-rokenprogramma
  Bent u 18 jaar of ouder? Dan vallen de kosten voor het stoppen-met-rokenprogramma niet onder uw eigen risico. Maar de medicijnen die onderdeel zijn van het programma, vallen wel onder uw eigen risico.
 • Eigen risico voor stopadviezen
  Vindt de korte behandeling plaats door een medisch specialist? Dan vallen de kosten onder uw eigen risico. Voor korte stopadviezen van uw huisarts of verloskundige betaalt u geen eigen risico.
 • Stoppen-met-rokenprogramma bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder
  Volgt u het stoppen-met-rokenprogramma bij een zorgaanbieder die werkt volgens de Zorgmodule Stoppen met Roken, maar waarmee wij geen contract hebben? Of bestelt u uw geneesmiddelen niet via de Nationale Apotheek, de Thuisapotheek of eFarma? Dan krijgt u met een Univé Zorg Select of Univé Zorg Geregeld polis een lagere vergoeding en betaalt u een deel van de nota zelf. In de maximale vergoedingen niet-gecontracteerde zorgaanbieders ziet u hoe hoog uw maximale vergoeding in 2018 dan is. 

Heeft u een Univé Zorg Vrij polis? Dan kunt u voor de medicijnen en de nicotinevervangende middelen ook terecht bij uw eigen apotheek of apotheekhoudende huisarts.

Wat moet u zelf regelen?

Voor de medicijnen heeft u een doktersrecept nodig. Meer leest u hierboven in de alinea 'Zelfzorggeneesmiddelen en medicijnen'.

Wie mag de zorg verlenen?

 • Korte stopadviezen
  Voor korte stopadviezen kunt u terecht bij uw huisarts, verloskundige of een andere medisch specialist.
 • Stoppen-met-rokenprogramma
  Voor het Stoppen-met-rokenprogramma kunt u terecht bij een (gecontracteerde) zorgaanbieder die werkt volgens de Zorgmodule Stoppen met Roken. Mogelijk heeft uw huisarts een contract met ons. In  Vergelijk en kies vindt u de gecontracteerde zorgaanbieders bij u in de buurt die dit programma aanbieden. Voor het programma heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig.

Lees de veelgestelde vragen over stoppen met roken.