Ga naar inhoud

Je nieuwe zorgverzekering afsluiten

Een nieuwe zorgverzekering afsluiten kan op meerdere manieren. Aan het einde van het jaar kun je je bestaande zorgverzekering wijzigen of ergens anders een zorgverzekering kiezen. Die geldt vanaf het nieuwe kalenderjaar.

Nieuwe zorgverzekering bij zelfde zorgverzekeraar

Als je een nieuwe zorgverzekering wilt afsluiten, kun je dat bij je huidige zorgverzekeraar doen. Je wijzigt dan je bestaande zorgverzekering. Bijvoorbeeld door een andere basisverzekering of aanvullende verzekering te kiezen. Maar ook het verhogen of verlagen van je vrijwillige eigen risico betekent dat je een nieuwe zorgverzekering afsluit.

De overheid bepaalt elk jaar welke zorg je vergoed krijgt vanuit het basispakket. Daarom zijn de vergoedingen uit de verschillende basisverzekeringen van zorgverzekeraars hetzelfde. Een belangrijk punt waarop ze verschillen is de vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Die kan bijvoorbeeld 60 procent zijn, waardoor je 40 procent van de zorgkosten zelf moet betalen.

Vraag je voor een nieuwe zorgverzekering daarom af of je een sterke voorkeur hebt voor een bepaalde zorgverlener. Als dat zo is, kun je via de zorgzoeker van je zorgverzekeraar controleren of die zorgverlener gecontracteerd is. Is dat niet zo? Maar wil je wel bij dezelfde zorgverzekeraar blijven? Dan kun je bijvoorbeeld een combinatiepolis afsluiten om toch alles vergoed te krijgen.

In tegenstelling tot de basisverzekering, mogen zorgverzekeraars elk jaar zelf bepalen wat ze vergoeden vanuit de aanvullende verzekeringen. Aan het einde van het jaar krijg je bericht over de nieuwe aanvullende verzekeringen voor het volgende jaar. Daarin staat welke zorg je vergoed krijgt en wat de verschillende premies zijn.

Kun je je vinden in de gewijzigde aanvullende verzekering? Dan hoef je niets te doen en houd je gewoon je bestaande zorgverzekering. Je kunt ook de aanvullende verzekeringen vergelijken bij je huidige zorgverzekeraar. Misschien is er een nieuwe zorgverzekering toegevoegd die nog beter bij je past dan die van afgelopen jaar.

Wil je een nieuwe zorgverzekering waarmee je ook tandartskosten vergoed krijgt? Bijvoorbeeld omdat je merkt dat je steeds meer tandartskosten maakt? Dan kun je voor het nieuwe kalenderjaar een tandartsverzekering toevoegen aan je bestaande pakket. Je betaalt dan wel meer premie, maar voorkomt dat je onverwachte hoge tandartskosten (volledig) zelf moet betalen.

Bij tandartsverzekeringen krijg je soms te maken met wachttijden. Het eerste jaar dat je verzekerd bent, kun je dan niet direct gebruik maken van alle vergoedingen. Op die manier wordt voorkomen dat je je alleen verzekert voor ingrepen waarvan je weet dat ze eraan komen. In dat geval zouden zorgverzekeringen veel vergoedingen uit moeten betalen en dus de premie moeten verhogen.

Als je een nieuwe zorgverzekering afsluit, kun je ook opnieuw bepalen of je een vrijwillig eigen risico af wilt sluiten. Het verplichte eigen risico wordt bepaald door de overheid. Als je dat bedrag zelf verhoogt met maximaal € 500, kun je korting krijgen op je premie. Je zorgverzekeraar bepaalt elk jaar zelf hoeveel korting ze willen geven. Bepaal dus voor jezelf of dat interessant is.

Een vrijwillig eigen risico betekent wel dat je een groter bedrag zelf moet betalen als je zorg uit de basisverzekering vergoed krijgt. Dit bedrag kan oplopen tot € 885 per jaar. Bedenk daarom goed of je dat bedrag achter de hand hebt als je een nieuwe zorgverzekering afsluit. Anders kun je beter het vrijwillig eigen risico verlagen of uitzetten.

Heb je voor jezelf een zorgverzekering afgesloten, maar wil je je komend jaar als gezin verzekeren? Dan kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten voor al je gezinsleden. Jij of je partner is dan de hoofdverzekerde en de rest van het gezin is medeverzekerde. Je betaalt dan een totaalpremie voor het volledige gezin. Maar kinderen zijn gratis meeverzekerd.

Als ouders kunnen jullie zelf bepalen welke (aanvullende) zorgverzekering jullie willen afsluiten. Dat kan dezelfde zijn, maar die kan ook verschillen. Dat geldt ook voor de keuze van het vrijwillig eigen risico. Binnen de zorgpolis zijn al deze verschillen mogelijk. Kinderen zijn automatisch meeverzekerd met de meest uitgebreide zorgverzekering van één van de ouders op de zorgpolis.

Ben je het afgelopen jaar aangesloten bij een organisatie of vereniging? Dan kun je die misschien als collectief toevoegen aan je nieuwe zorgverzekering als daar afspraken mee zijn gemaakt. Vaak krijg je dan collectiviteitskorting op je aanvullende verzekering. Het kan ook zijn dat je niet meer bent aangesloten bij het collectief van je zorgverzekering. Dan kun je kijken of een andere vereniging of organisatie waar je lid van bent collectieve afspraken heeft met je zorgverzekering.

Wissel je gedurende het kalenderjaar van werkgever waar je ook kon deelnemen aan een collectieve zorgverzekering? En heeft je nieuwe werkgever ook een collectiviteit? Dan kun je je zorgverzekering tussentijds wijzigen. Als je van baan wisselt en  je nieuwe werkgever geen collectieve zorgverzekering aanbiedt, vervalt je collectiviteitskorting vaak al met ingang van de eerstvolgende maand. Je betaalt dan voor de rest van het jaar de standaard premie voor je zorgverzekering.

Tussentijds nieuwe zorgverzekering afsluiten

In sommige situaties kun je tussentijds een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Bijvoorbeeld als je wissel van werkgever én collectief. Maar ook als jij en je partner uit elkaar gaan. Degene die is meeverzekerd op de polis, mag dan een andere zorgverzekering bij dezelfde óf een andere zorgverzekeraar afsluiten. Je bestaande zorgverzekering wordt dan automatisch opgezegd.

Word je 18 jaar? Dan kun je ook een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Je bent namelijk meeverzekerd met je ouders, maar gaat daarvoor met ingang van de maand nadat je jarig bent premie betalen. Daarom heb je vanaf je verjaardag 30 dagen de tijd om zelf een zorgverzekering af te sluiten. Gebeurt dat niet? Dan heb je aan het einde van het jaar weer een mogelijkheid.