Ga naar inhoud

De restwaarde van je bedrijfsauto

Bij de afschrijving van je bedrijfsauto blijft na 5 jaar nog een bedrag over. Dit is de restwaarde van je bedrijfsauto. De restwaarde is de waarde van je auto na de afschrijvingstermijn. Wat de restwaarde van jouw bedrijfsauto is en waarvoor je deze nodig hebt, lees je op deze pagina. 

Wat is de restwaarde van mijn bedrijfsauto?

De restwaarde van je bedrijfsauto kun je vaak niet precies berekenen. Wel kun je er een schatting van maken. Om je een idee te geven van hoeveel een bedrijfsauto in waarde vermindert: bestelauto’s hebben na 5 jaar vaak nog zo’n 10% van hun aanschafwaarde. Een bestelbus die nieuw € 25.000 kostte, is na 5 jaar dus nog € 2.500 waard. Vind je het lastig om zelf een inschatting te maken van de restwaarde van je bedrijfsauto? Dan kun je ook de verkoper van de auto vragen om een schatting voor je te maken. 

De afschrijving van je bedrijfsauto 

De restwaarde van je bedrijfsauto speelt een rol in de afschrijving hiervan. Afschrijven houdt in dat je jaarlijks een bedrag voor het gebruik van je bedrijfsauto mag aftrekken van je winst. Zo betaal je over een lager bedrag inkomstenbelasting. Een bedrijfsauto schrijf je meestal in 5 jaar af. Maar hoeveel mag je dan jaarlijks voor je bedrijfsauto afschrijven? Dat bereken je als volgt:  

  • Neem de aanschafwaarde van je bedrijfsauto 
  • Maak een schatting van de restwaarde
  • Trek de restwaarde af van de aanschafwaarde 
  • Deel dit bedrag door het aantal jaren dat je de bedrijfsauto verwacht te gebruiken 

Na deze berekening krijg je het bedrag dat je jaarlijks mag afschrijven voor je bedrijfsauto.  

Rekenvoorbeeld zakelijke auto afschrijven 

Bekijk het onderstaande rekenvoorbeeld om een beter beeld te krijgen van de afschrijving en restwaarde van je bedrijfsauto.  

€ 30.000 aanschafwaarde - € 3.000 restwaarde = € 27.000. 

€ 27.000 / 5 = € 5.400 afschrijving per jaar. 

Het afschrijvingsbedrag per jaar trek je van de jaarwinst van je bedrijf af. Dit zorgt ervoor dat je over een lager bedrag inkomstenbelasting hoeft te betalen. 

Restwaarde bedrijfsauto na afschrijvingstermijn 

Na de afschrijvingstermijn van je bedrijfsauto mag je de autokosten niet meer afschrijven. De auto is na die periode ook minder waard. Je kunt je bedrijfsauto na deze periode nog wel gebruiken, maar hier zitten dan geen belastingvoordelen meer aan. Ook kun je ervoor kiezen om na de afschrijvingstermijn een nieuwe bedrijfsauto te kopen. Dan kun je weer opnieuw de kosten van de auto gaan afschrijven van de winst. 

Je bedrijfsauto verzekeren met Univé 

Een bedrijfsauto is waardevol voor jouw bedrijf. Daarom is het verstandig om deze goed te verzekeren. Dit kan met een bedrijfsautoverzekering van Univé. Je hebt in elk geval een WA-bedrijfsautoverzekering nodig voor je bedrijfswagen. Maar je kunt ook kiezen voor een uitgebreidere dekking: WA+ of All Risk. Zo vind je altijd de verzekering die bij jouw wensen en jouw bedrijf past. 

Bereken je premie