Ga naar inhoud

Wat dekt je inboedelverzekering bij diefstal?

Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt: een inbraak in je woning waarbij (waardevolle) spullen gestolen worden. Helaas overkomt dit nog elk jaar duizenden Nederlanders: in 2022 vonden er maar liefst 24.300 woninginbraken plaats in ons land.

Het is flink schrikken als er is ingebroken in je huis, en het verlies van je spullen levert ook nog financiële schade op. Dit geldt zeker voor elektronische apparaten als je tv, tablet of laptop, elektrische step of gameconsole. Ook als een instrument, zoals je gitaar gestolen wordt kan dit flink in de kosten lopen. Maar ook voor bijvoorbeeld (lijf)sieraden, zoals een duur horloge. Als je een inboedelverzekering hebt, dekt deze gelukkig schade door diefstal. Wil je weten hoe het precies zit? Lees dan verder voor meer informatie. 

Diefstal verzekering: jouw inboedel verzekerd 

Met een inboedelverzekering zijn al je spullen verzekerd die makkelijk mee te nemen zijn. Precies wat een dief zou stelen tijdens een inbraak dus. Het verzekeren van je inboedel is altijd verstandig: als je spullen uit je woning gestolen zijn, kunnen de kosten voor het vervangen hiervan hoog oplopen. Misschien is er wel contant geld gestolen.

Zeker als je na een woninginbraak apparatuur zoals een radio of fotocamera kwijt bent. Zulke spullen hebben namelijk vaak ook emotionele waarde. Wil je jouw kostbare spullen zoals foto- en filmapparatuur, sieraden en muziekinstrumenten wereldwijd goed verzekeren? Kies dan voor een kostbaarhedenverzekering bij je inboedelverzekering. Sieraden zijn standaard verzekerd tegen diefstal tot € 10.000. Andere diefstalgevoelige inboedel is standaard verzekerd tegen diefstal bij je inboedelverzekering tot € 15.000.

Niet alleen het verlies van gestolen spullen, zoals je gestolen schilderij, leidt tot (grote) financiële schade na een woninginbraak. Als een dief inbreekt in je woning, gaat dit vaak ook gepaard met schade aan inboedel die niet gestolen wordt. Inbrekers handelen vaak haastig, trekken kasten open of duwen meubels om tijdens een snelle zoektocht naar waardevolle spullen. Gelukkig is ook schade aan je spullen door een inbraak, zoals kapotte meubels of stukgevallen glas, gedekt door je inboedelverzekering. Ook het vervangen van sleutels en sloten na diefstal van je sleutels is standaard verzekerd tot €1.250. Ook poging tot inbraak kun je melden bij je verzekering.

Je woning beschermen tegen inbraak 

Hoe fijn het ook is dat inbraakschade en het verlies van je spullen vergoed worden door je inboedelverzekering, het liefst wil je natuurlijk dat er helemaal nooit bij je wordt ingebroken. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om het risico op inbraak te verkleinen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij. 

  • Controleer altijd of ramen en deuren goed gesloten zijn. Vertrek je uit huis en is er niemand anders thuis? Controleer dan altijd of al je ramen gesloten zijn en of de voor- en achterdeur goed op slot zitten. Doe dit ook als je boven bent of gaat slapen. Zo maak je het insluipers niet te makkelijk.  

  • Zet extra sloten op je deuren. Naast het slot dat standaard op je voor- en achterdeur zit, is het verstandig om een extra slot toe te voegen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een bijzetslot of dievenklauwen. 

  • Investeer in een alarmsysteem. Bij een huis dat goed beveiligd is met een alarmsysteem is het erg lastig voor een dief om in te breken. Door het luide alarm is meteen duidelijk dat er ingebroken wordt, waardoor een dief niet ongemerkt kan binnensluipen en ongezien wegkomen.

  • Geef je huis een bewoonde indruk. Een inbreker kiest bij voorkeur huizen uit die eruitzien alsof niemand thuis is of huizen die een tijdje leeg staan. Dat is waarom woninginbraken tijdens vakanties ook vaker voorkomen. Als je dus een tijd van huis weggaat, laat dan binnen wat spullen rondslingeren of zet wat koffiekopjes op tafel. Zo ziet het eruit alsof er recent nog iemand geweest is. 

  • Leg kostbare spullen uit het zicht. Laat waardevolle spullen, zoals een iPad of luxe horloge, niet in het zicht liggen. Zo kan een inbreker niet gemakkelijk zien dat er in jouw huis dure spullen zijn om te stelen. Dit maakt je woning een minder interessant doelwit voor diefstal. 

Bekijk al onze preventietips tegen inbraak.

Toch ingebroken? Meld je schade 

Ondanks voorzorgsmaatregelen kan het altijd gebeuren dat je slachtoffer wordt van een woninginbraak en diefstal van je spullen. Dan wil je natuurlijk dat de inbraakschade en gestolen spullen snel vergoed worden. Nadat je aangifte hebt gedaan bij de politie, moet je daarom jouw schade melden bij Univé. Houd daarbij je polisnummer bij de hand. Dan kunnen wij overgaan tot een snelle schadeafhandeling. Je hebt de volgende opties voor het melden van je inboedelschade:  

  • Bel ons spoednummer (24/7 bereikbaar)

Is er sprake van een noodgeval en heb je hulp nodig? Bel dan de Univé Alarmcentrale op het nummer 0592 348 112. De medewerkers van de Univé Alarmcentrale zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Gebruik dit nummer bij een calamiteit of enorme schade. Deze kun je niet online melden. 

  • Meld je schade online

Jouw schade kun je 24 uur per dag gemakkelijk online melden via Mijn Univé. Je beantwoordt daarbij een aantal vragen en verstuurt online je gegevens naar ons. Nog geen account? Maak hier jouw account aan

  • Schade melden via de Univé App

Heb je de Univé App al? Meld dan direct je schade via de app. Als je de app nog niet hebt, kun je die hier downloaden.

  • Persoonlijk contact met een medewerker

Bekijk al onze contactgegevens of kom langs bij een Univé-winkel bij jou in de buurt. 

Vragen? Neem contact op 

Heb je vragen over de dekking van onze inboedelverzekering en de afhandeling van schade na diefstal of inbraak? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder.