Ga naar inhoud

Wat dekt uw inboedelverzekering bij diefstal?

U hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt: een inbraak in uw woning waarbij (waardevolle) spullen gestolen worden. Helaas overkomt dit nog elk jaar duizenden Nederlanders: in 2021 vonden er maar liefst 23.500 woninginbraken plaats in ons land. Het is flink schrikken als er is ingebroken in uw huis, en het verlies van uw spullen levert ook nog financiële schade op. Dit geldt zeker voor elektronische apparaten als uw tv, tablet of laptop. Als u een inboedelverzekering heeft, dekt deze gelukkig schade door diefstal. Wilt u weten hoe het precies zit? Lees dan verder voor meer informatie. 

Diefstal verzekering: uw inboedel verzekerd 

Met een inboedelverzekering zijn al uw spullen verzekerd die makkelijk mee te nemen zijn. Precies wat een dief doorgaans steelt tijdens een inbraak dus. Het verzekeren van uw inboedel is altijd verstandig: als uw spullen onverhoopt uit uw woning gestolen zijn, kunnen de kosten voor het vervangen hiervan hoog oplopen. Zeker als u na een woninginbraak apparatuur als een radio of fotocamera kwijt bent. Zulke spullen hebben naast een monetaire vaak ook nog een emotionele waarde. Wilt u uw kostbare spullen als foto- en filmapparatuur, sieraden en muziekinstrumenten extra goed verzekeren, ook wereldwijd? Kies dan voor een kostbaarhedenverzekering als aanvulling op uw inboedelverzekering. 

Niet alleen het verlies van gestolen spullen leidt tot (grote) financiële schade na een woninginbraak. Als een dief inbreekt in uw woning, gaat dit vaak ook gepaard met schade aan inboedel die niet gestolen wordt. Inbrekers handelen vaak haastig, trekken kasten open of duwen meubels om tijdens een snelle zoektocht naar waardevolle spullen. Gelukkig is ook schade aan uw spullen door een inbraak, zoals kapotte meubels of stukgevallen glas, gedekt door uw inboedelverzekering. 

Aangifte doen van inbraak voor verzekering vergoeding

Als er is ingebroken in uw woning, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk de politie belt om aangifte te doen van de inbraak. Zo weet de politie dat er een inbreker actief is in uw buurt en kan er een onderzoek ingesteld worden. Het doen van aangifte na een inbraak is tevens een vereiste om uw inboedelschade vergoed te krijgen.  

Uw woning beschermen tegen inbraak 

Hoe fijn het ook is dat inbraakschade en het verlies van uw spullen vergoed worden door uw inboedelverzekering, het liefst wilt u natuurlijk dat er helemaal nooit bij u thuis wordt ingebroken. Gelukkig zijn er maatregelen die u kunt nemen om het risico op inbraak te verkleinen. Wij zetten er een aantal voor u op een rij. 

  • Controleer altijd of ramen en deuren goed gesloten zijn. Vertrekt u uit huis en is er niemand anders thuis? Controleer dan altijd of al uw ramen gesloten zijn en of de voor- en achterdeur goed op slot zitten. Doe dit ook als u boven bent of gaat slapen. Zo maakt u het insluipers niet te makkelijk.  

  • Zet extra sloten op uw deuren. Naast het slot dat standaard op uw voor- en achterdeur zit, is het verstandig om een extra slot toe te voegen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een bijzetslot. 

  • Investeer in een alarmsysteem. Bij een huis dat goed beveiligd is met een alarmsysteem is het erg lastig voor een dief om in te breken. Door het luide alarm is meteen duidelijk dat er ingebroken wordt, waardoor een dief niet ongemerkt kan binnensluipen en ongezien wegkomen.

  • Geef uw huis een bewoonde indruk. Een inbreker kiest bij voorkeur huizen uit die eruitzien alsof niemand thuis is of huizen die een tijdje leeg staan. Dat is waarom woninginbraken tijdens vakanties ook vaker voorkomen. Als u dus een tijd van huis weggaat, laat dan binnen wat spullen rondslingeren. Zo ziet het eruit alsof er recent nog iemand geweest is. 

  • Leg kostbare spullen uit het zicht. Laat waardevolle spullen, zoals een iPad of luxe horloge, niet in het zicht liggen. Zo kan een inbreker niet gemakkelijk zien dat er in uw huis dure spullen zijn om te stelen. Dit maakt uw woning een minder interessant doelwit voor diefstal. 

Toch ingebroken? Meld uw schade 

Ondanks voorzorgsmaatregelen blijft de mogelijkheid bestaan dat u slachtoffer wordt van een woninginbraak en diefstal van uw spullen. Dan wilt u natuurlijk dat de inbraakschade en gestolen spullen snel vergoed worden. Nadat u aangifte heeft gedaan bij de politie, moet u daarom uw schade melden bij Univé. Dan gaan wij over tot een snelle schadeafhandeling. U heeft de volgende opties voor het melden van uw inboedelschade:  

  • Bel ons spoednummer (24/7 bereikbaar)

Heeft u hulp nodig bij een noodgeval? Bel dan met 0592 348 112. De medewerkers van de Univé Alarmcentrale zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Gebruik dit nummer in geval van een calamiteit of enorme schade. Deze kunt u niet online melden. 

  • Meld uw schade online

Uw schade kunt u 24 uur per dag eenvoudig online melden via Mijn Univé. U beantwoordt een paar vragen en verstuurt online uw gegevens naar ons. Nog geen account? Maak hier uw account aan

  • Schade melden via de Univé App

Heeft u de Univé app? Meld uw schade dan direct via de app. Als u de app nog niet heeft, kunt u die hier downloaden.

  • Persoonlijk contact met een medewerker

Bekijk al onze contactgegevens of kom langs bij een Univé-winkel bij u in de buurt. 

Vragen? Neem contact op 

Heeft u vragen over de dekking van onze inboedelverzekering en de afhandeling van schade na diefstal of inbraak? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen u graag verder.