Ga naar inhoud

Schadevrije jaren van je scooter meenemen

Schadevrije jaren van een scooterverzekering kun je meenemen naar een andere verzekeraar. Tenminste, als je daar een scooterverzekering afsluit. Schadevrije jaren van een scooter kun je namelijk niet meenemen naar een autoverzekering. Deze jaren hebben invloed op de hoogte van je premie. Hoe het systeem van schadevrije jaren precies werkt, en wat dit betekent voor je scooterverzekering, lees je hier. 

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn jaren waarin je geen schade claimt op je verzekering. Hoe meer van deze jaren je opbouwt, hoe hoger je klimt op de bonus-malusladder. Dit is een systeem waarin het saldo van je schadevrije jaren wordt bijgehouden. Hoe hoger je op deze ladder staat, hoe hoger je no-claimkorting wordt. Dit is een korting op je maandpremie die je krijgt als je een tijd geen schade claimt. 

Op het moment dat je wel schade claimt, ga je naar beneden op de bonus-malusladder. Hierdoor gaat je maandelijkse premie omhoog, omdat je korting lager wordt. 

Schadevrije jaren van je scooter meenemen naar een andere scooterverzekering

Als je bij een andere verzekeraar een scooterverzekering afsluit, kun je je schadevrije jaren meenemen. Op die manier raak je de korting op je premie niet kwijt. Wanneer je je oude scooterverzekering stopzet, krijg je een royementsverklaring. Je nieuwe verzekeraar kan op die verklaring zien hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. 

Schadevrije jaren meenemen van scooter naar auto

Omdat scooter rijden niet dezelfde risico’s heeft als autorijden, kun je de schadevrije jaren van een scooterverzekering niet meenemen naar een autoverzekering. Zo kan een scooter veel minder hard dan een auto, en mag je er niet mee op alle wegen rijden. Daarom zijn de risico’s niet vergelijkbaar.

Schadevrije jaren van auto naar scooter

Het is ook niet mogelijk om schadevrije jaren van je autoverzekering over te zetten naar een scooterverzekering. Door de verschillende risico's die auto's en scooters in het verkeer hebben zijn de schadevrije jaren niet overdraagbaar. 

Gerust met je scooter het verkeer in

Wil je met je scooter zonder zorgen de weg op? Dan is het handig om een goede verzekering te hebben. Die vind je bij Univé. Je hebt de keuze uit WA, WA+ en All Risk. Zo zit er altijd een scooterverzekering bij die het beste bij jouw situatie past.

Bekijk onze scooterverzekeringen

Meer artikelen over de schadevrije jaren van je scooter