Ga naar inhoud

De bonus-malusladder bij je scooterverzekering

Een scooterverzekering werkt, net als bijvoorbeeld een auto- of motorverzekering, met een bonus-malusladder. Dit systeem speelt een rol in de hoogte van je premie. Hoe de bonus-malusladder precies werkt en wat voor invloed deze heeft op je premie, lees je hier. 

Wat is de bonus-malusladder? 

De bonus-malusladder is een systeem waarin het saldo van je schadevrije jaren wordt bijgehouden. Als je een jaar geen schade claimt, krijg je een schadevrij jaar. Daarmee klim je op de bonus-malusladder. Hoe hoger je op die ladder staat, hoe lager je maandpremie wordt. Dit is een bonus, oftewel beloning. 

Als je wel schade claimt, verlies je schadevrije jaren en daal je op de bonus-malusladder. Je premie gaat dan omhoog. Je hebt dan te maken met de malus, oftewel ‘straf’. 

bonus-malusladder scooterverzekering

No-claimkorting door schadevrij rijden 

Langere tijd geen schade rijden kan flink schelen in je maandelijkse premie. Je bouwt dan namelijk no-claimkorting op. Dit is een premiekorting die je krijgt voor het niet claimen van schade. Bij een scooterverzekering van Univé kan de no-claimkorting oplopen tot 75%.  

De impact van schade claimen 

Als je wel schade claimt, verlies je schadevrije jaren en no-claimkorting. Je zakt dan op de bonus-malusladder en je premie wordt hoger. Daarom is het soms slim om kleine schades aan je scooter, zoals een kras of deukje, zelf te betalen. Zo blijft je verzekeringsjaar schadevrij en stijg je een trede op de bonus-malusladder. 

De bonus-malusladder en overstappen van scooterverzekering 

Wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar, kun je je schadevrije jaren meenemen. Bij het opzeggen van een scooterverzekering krijg je van je oude verzekeraar een royementsverklaring mee. Hierop staat hoeveel schadevrije jaren je had bij je scooterverzekering. Deze verklaring kun je tonen aan je nieuwe verzekeraar om te laten zien hoeveel schadevrije jaren je had.  

Verzeker je scooter bij Univé 

Wil jij je scooter goed verzekeren en tot wel 75% no-claimkorting opbouwen? Kies dan voor een scooterverzekering van Univé. Je hebt bij ons de keuze uit een WA, WA+ of All Risk verzekering. Zo vind je altijd een scooterverzekering die bij jouw wensen past. 

Bekijk onze scooterverzekeringen

Meer artikelen over de schadevrije jaren van je scooter