Ga naar inhoud

Woonboot en hypotheek

Zoals je weet, is een hypotheek bedoeld voor onroerend goed. Maar een woonboot is te verplaatsen en dus een roerend goed. Hoe zit het dan als je een hypotheek wilt op een woonboot? Kan dat eigenlijk wel? Wij vertellen je er graag meer over.

Slechts enkele aanbieders

Doordat een woonboot een complexe situatie vormt, zijn er maar enkele geldverstrekkers die een drijvende woning als onderpand accepteren voor een hypotheek. Dat hoeft geen probleem te zijn voor jouw situatie, maar het is wel goed om te weten dat je dus minder keuzevrijheid hebt dan wanneer je voor een woning op het vasteland een hypotheek wilt afsluiten.

Onder bepaalde voorwaarden ook hypotheekrenteaftrek

Heeft je woonboot een vaste ligplaats en is het je hoofdverblijf? En heeft de gemeente waarin je woont ook een WOZ-waarde toegekend aan je woning? Dan heb je recht op hypotheekrenteaftrek volgens de hypotheekregels waaronder ook het eigenwoningforfait valt.

Meer weten over een hypotheek voor je woonboot? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel meer vertellen over de mogelijkheden voor financiering van je drijvende woning. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank