Ga naar inhoud

Vrij op naam of kosten koper: wat is het verschil?

Wanneer je een woning koopt, kan het zijn dat je de kosten koper moet betalen of dat hij vrij op naam is. Wij vertellen je er graag meer over. 

‘k.k.’ achter de vraagprijs 

Wanneer je een woning koopt, ga je niet alleen naar de notaris om alles rondom de hypotheek vast te leggen, maar ook om de leveringsakte te laten opmaken en deze akte op de passeerdatum in te laten schrijven bij het Kadaster. De kosten hiervoor, samen met de overdrachtsbelasting die je betaalt voor het aankopen van de woning, noemen we de kosten koper. Op huizensites en makelaarssites staat er ‘k.k.’ achter de vraagprijs van de woning als je deze als koper moet betalen.  

Belasting op de woningaankoop 

Je betaalt voor de aankoop van een bestaande woning of ander onroerend goed overdrachtsbelasting. De reden daarvoor is dat onroerend goed ook een vorm van vermogen is en vermogen is belast.  

De volgende regels gelden op het gebied van overdrachtsbelasting: 

  • Voor een bestaande woning betaal je 2% van de koopsom aan de fiscus; 

  • Uitzondering daarop: wanneer je jonger dan 35 bent en je eerste huis koopt (maximale koopsom € 510.000 in 2024), dan kun je vrijstelling van de overdrachtsbelasting krijgen; 

  • Koop je een pand dat niet geldt als woning of koop je grond voor bebouwing of ander gebruik, dan betaal je 10,4% van de koopsom aan belasting. 

Bij ‘v.o.n.’ ben je voordeliger uit 

Een woning die vrij op naam te koop staat, levert je financieel voordeel op. Ten eerste omdat je hiervoor geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Dat kan al een flink bedrag zijn, afhankelijk van de koopsom van de woning. Ten tweede hoef je bij de notaris geen kosten voor een eigendomsakte en het inschrijven bij het Kadaster te betalen. In totaal levert je dit een voordeel van circa 3% van de koopsom op. 

De meeste nieuwbouwwoningen worden vrij op naam aangeboden Maar het kan ook zijn dat een bestaande woning vrij op naam wordt aangeboden, omdat de eigenaar de woning aantrekkelijker wil maken voor kopers. Een tussensituatie is zogenoemde vernieuwbouw, waarbij een bestaande woning zodanig wordt verbouwd dat het vrijwel een nieuwbouwwoning wordt. De Belastingdienst kijkt dan naar jouw specifieke situatie om te bepalen of je overdrachtsbelasting moet betalen. 

Meer weten over de kosten koper of vrij op naam? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat de mogelijkheden zijn via hypotheekadvies op maat. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank