Ga naar inhoud

Hypotheek voor een tiny house

Je hakt de knoop door en wilt een tiny house kopen. Maar hoe zit het dan eigenlijk met een hypotheek afsluiten? Wij vertellen je er graag meer over. 

Kleinere woning, maar wel meer haken en ogen 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is niet vanzelfsprekend dat je voor een tiny house een hypotheek kunt afsluiten. Ook al zijn de kosten voor een dergelijke woning kleiner dan voor een regulier huis, de regels zijn anders. 

Als je tiny house op wielen staat, is het eigenlijk al duidelijk dat je er geen hypotheek voor kunt afsluiten. Dan wordt het namelijk door de geldverstrekker niet gezien als onroerend goed en accepteren zij het niet als onderpand.  

Staat je tiny house echter verankerd op een fundering op je eigen grond (soms kan erfpacht ook) en kun je je op deze plek inschrijven bij de Basisregistratie Personen van de gemeente? Dan is het de moeite waard om de mogelijkheden eens te onderzoeken. 

Verschillende mogelijkheden 

Er zijn geldverstrekkers die wel open staan voor hypotheken voor tiny houses. Maar dat is wel altijd onder bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld dat de koopsom van de woning minimaal € 100.000 moet zijn. En dat is lang niet altijd het geval, want er zijn ook tiny houses van bijvoorbeeld € 30.000. Het ligt er natuurlijk ook aan of je een kleine woning kant en klaar koopt of dat je hem zelf gaat bouwen. De financiering zal er anders uitzien, afhankelijk van welke optie je kiest. 

Maar misschien is een hypotheek van een bank niet eens nodig in dat geval. Als je bijvoorbeeld van je ouders of andere familie het bedrag kunt lenen, kun je kiezen voor een hypotheekconstructie zonder bank. Of je financiert de hele woning met je eigen spaargeld. Dit is vooral een optie wanneer je zelf bouwt en je steeds een beetje spaargeld kunt omzetten in een deel van je tiny house. 

Krijg je een hypotheek? Dan ook hypotheekrenteaftrek 

Volgens de Belastingdienst mag je gewoon gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek als je een hypotheek hebt voor je tiny house. De voorwaarden zijn namelijk dat je er een eigen woning mee koopt dat als hoofdverblijf dient en dat je lineair of annuïtair aflost in 30 jaar. Eventuele erfpachtcanon die je betaalt is ook aftrekbaar van de belasting. Dat geldt ook voor de rente die je betaalt over een lening die je afsluit om de erfpacht af te kopen. 

Meer weten over een hypotheek voor een tiny house? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We vertellen je via hypotheekadvies snel wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank